luk2009 Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 Witam akwa 55l oświetlenie: świetlówki 2x15W przez 12godzin podłoże: JBL (dokładnie nazwy nie pamiętam) i na to bazalt nawożenie CO2 Parametry wody: pH 7,5 GH 9n KH 8n NO3 15mg/l NO2 0mg/l temp. 25-26C Akwarium ma 3 tygodnie Rośliny mają brązowe plamy na liściach i niektóre liście gniją, wydaje mi się że mają też problem z ukorzenieniem. Nie wiem co może być nie tak może brakuje czegoś, może trzeba kupić jakieś nawozy? Proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 Stawiam na brak potasu. Dobre oświetlenie, co2 a nie nawozisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luk2009 Posted November 3, 2009 Author Share Posted November 3, 2009 czyli kupić nawozy potasowe czy jakieś ogólne a co myślicie o nawozach TETRA Plant Plantamin Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 Kup nawóz ogólny ....bo tak najprościej ale po roślinach faktycznie wygląda na brak Potasu . Można go kupić w postaci K2SO4 w sklepach chemicznych . Robisz sobie roztwór na wodzie demineralizowanej i dawkujesz stopniowo obserwując rośliny. Zacznij od 1 cm 3 dziennie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luk2009 Posted November 4, 2009 Author Share Posted November 4, 2009 dzięki za radę dziś rano kupiłem nawóz Tetra PlantaMin poczekam parę dni jak nie będzie widać efektów to spróbuję z tym potasem Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 Tetra Plantamin ma w składzie chyba też K , więc dodatkowe podawanie tego pierwiastka będzie zbyteczne ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted November 4, 2009 Share Posted November 4, 2009 Nie koniecznie... czasem zapotrzebowanie roślin na potas jest większe niż jego zawartość w nawozach ogólnych .Nie mówie ze w tym przypadku tak będzie ale ...... Sam w swoim akwarium kiedys podawałem nawóz z Symfoni złocistej +K2so4+ Fe ( ferro activ) Wszytko robione według norm a i tak musiałem zwiększać dawki Fe i K2so4 bo rośliny miały wyraźne braki Link to comment Share on other sites More sharing options...
luk2009 Posted November 7, 2009 Author Share Posted November 7, 2009 już po temacie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts