Lizur Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Temat jest poświęcony ile rybki potrzebują snu. Słyszałem już dużo definicji, ale chciałem poznać wasze odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Światło włączone 10-12h Tyle trwa dzień w strefie tropikalnej. Co do ilości snu, nie wiem i pewnie różnie jest to z innymi gatunkami, ale na pewno nie będzie go za mało jak będziesz świecił zgodnie z zaleceniami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Hmm... Dzień tropikalny to tak 12/12. Pół dnia lampa, drugie pół ciemność. Więc uważam, że w akwarium powinno być podobnie. Ja zauważyłem, że rybcie są nieaktywne nawet gdy siedzę w pokoju przy świetle (podczas gdzy w akwarium dzień się już skończył) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lizur Posted November 1, 2009 Author Share Posted November 1, 2009 A czy męczy je lampki podświetlające w nocy akwarium. Pisało że to światło działa odstresowująco na rybki, ale czy to prawda ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Jakie "lampki"? Gdzie pisało? Światło z pokoju zwykłe nie przeszkadza bardzo w akwarium. Niektórzy w nocy stosują oświetlenie, ale raz że ledowe, dwa że bardzo bardzo słabe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lizur Posted November 1, 2009 Author Share Posted November 1, 2009 http://www.allegro.pl/item791701602_ble ... x_led.html o takie coś mi chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Taki led raczej nie odstresowuje, natomiast ładnie wygląda Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 Oświetlenie nocne tak naprawdę jest dla ludzi a nie dla ryb. To my chcemy mieć efektowne akwarium. Podejrzewam, że rybkom to ... obojętne jest. I nie wiem, ale mnie niebieskie ledy raczej nie odstresowują Link to comment Share on other sites More sharing options...
jeronimo Posted November 1, 2009 Share Posted November 1, 2009 niedawno zalozylem podobny temat viewtopic.php?f=43&t=12396 Link to comment Share on other sites More sharing options...
luk2009 Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 nocne oświetlenie raczej ryb nie uspokaja i jak napisał ekspres jest dla ludzi a nie dla ryb, ja mam oświetlenie nocne ale u mnie pali się tylko dwie godziny po zgaśnięciu świetlówek uważam że ryby najlepiej odpoczywają w ciemności najważniejsze aby światło w akwa zapalać i gasić stopniowo np.gdy mamy dwie świetlówki to włączajmy je po kolei a nie na raz i tak samo gaśmy Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakunamatata Posted November 2, 2009 Share Posted November 2, 2009 Oświetlenie odstresowujące rybki buahaha, czego to ludzie nie wymyślą żeby wyrwać kasę. Ryba tak samo potrzebuje snu w spokoju jak i człowiek. Spróbuj spać przy zapalonym świetle z tych ledów i zobacz czy cię to odstresuje, podejżewam że wręcz przeciwnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted November 3, 2009 Share Posted November 3, 2009 Rady, porady i info w aukcjach na allegro to często można między bajki wcisnąć. Oświetlenie nocne ? Ok, ewentualnie może być , byleby nie za mocne jak na fotce z aukcji ;p . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts