Peter Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Witam W nowym założonym akwarium na liściach Anubiasa pojawiły się dziwne brązowe plamy :/ Czy ktoś wie czego to może być wina ? Akwarium 60l oświetlenie 15W (flora-glo) filtr Aquael turbo filter 350 z załączonym wkładem ZeoCarbon żwirek - Filtus Żwir Kwarcowy podłoże - Filtus Floran kilka kulek - Filtus korzeń i kokos kilka kryptokoryn Link to comment Share on other sites More sharing options...
seba24 Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Zapewne ma jkąś chorobe. Poczytaj na google.Później wejdź na allegro i znajdź odpowiedni preparat.Zakup go lub idź do sklepu zologicznego i tam o niego spytaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Nie lałeś żadnej chemii ? A może potasu brak ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 Z chemii to tylko startery: - Sera aquatan - Sera nitrivec no i troszkę sera aqua minus (ale to naprawdę minimalnie) Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 A do czego ten środek ostatni służy ;p nie orientuję się zbytnio ... podejrzewam braki w "diecie" roślinek Zakup porządny nawóz. Zacznij od żelaza, potem już taki misz masz typu sera florena itp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 sorry 8-) Sera Ph minus ale praktycznie Ph sie nie obniżyło wiec więcej nie leje. No dowiem się z tym żelazem Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 27, 2009 Share Posted October 27, 2009 podejrzewam braki w "diecie" roślinek ... Zacznij od żelaza... Mi to bardziej wygląda na przedawkowanie żelaza! Inną przyczyną może być brak Manganu (Mn) lub Cynku (Zn). Powiedz mi jeszcze czy nie masz przypadkiem ataku glonów nitkowatych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Peter Posted October 27, 2009 Author Share Posted October 27, 2009 No właśnie dzisiaj zauważyłem jakieś nitki na roślinach. Wiec co robić w takiej sytuacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts