wodzień Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 witam! Wczoraj znalazłem dosyć ciekawy korzeń na plaży. Próbowałem go wygotować ok 3 godziny ( w tym raz zmieniałem wodę). Czy mogę go umieścić w akwarium z obsadą 12 neonek, 7 danio, 4 głupiki, 4 miedziki, 2 tetry i zbronik? Jeden korzeń już mam ze sklepu zoo. Akwarium 45 l Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Wygląda ok. Ja bym się nie bał go wsadzić. A był gotowany w słonej wodzie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
embarrassed Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 Mi to wygląda na sosnę ;/ Nad morzem, w wyniku silnych wiatrów przybierają one właśnie takie "fikuśne" kształty Powąchaj go Może wyczujesz żywicę Link to comment Share on other sites More sharing options...
wodzień Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 No to jednym słowem lipa. Skoro uważasz że to sosna to nie mogę go dodać do akwarium :/ A szkoda bo ma fajny "fikuśny" kształt Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 A dziobnij go troche i powąchaj czy czuć żywicą. Kształt ma fajny Link to comment Share on other sites More sharing options...
wodzień Posted October 26, 2009 Author Share Posted October 26, 2009 A już sam nie wiem. Nawet nie wiem jak ta żywica pachnie takim lekkim proszkiem do prania mi pachnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 26, 2009 Share Posted October 26, 2009 idź sobie powąchaj sosne w lesie/parku/przy ulicy to sobie przypomnisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gideon Posted November 5, 2009 Share Posted November 5, 2009 W najgrubszym miejscu nawierć otwór--bo tam jest największa szansa na znalezienie resztek żywicy-no i kwestia dobrego węchu. Znajomy bazuje tylko i wyłacznie na korzeniach znalezionych na plaży-do tej pory nie miał zadnych problemów.Ale lepiej mieć 100% pewnosc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksys24 Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 Jest jeszcze jeden sposób. Rozgrzej lutownice i przyłóż do najciemniejszego miejsca w korzeniu. Specyficzny zapach i większe zadymienie- to pewne drzewo żywiczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 Korzeń korzeniem, ale ja bym się najpierw nad obsada zastanowił... mod: Proszę nie zmieniać tematu dyskusji! Jeszcze jeden off-topic w twoim wykonaniu i dostaniesz ostrzeżenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted November 6, 2009 Share Posted November 6, 2009 Ja teraz byłem nad morzem i też dwa korzonki znalazłem. Kolorystycznie podobne to Twoich. Zrobię czyszczenie, moczenie i zobaczę co wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TLB Posted November 17, 2009 Share Posted November 17, 2009 Nie mam pewności co do korzenia, dlatego pytam, otóż jakieś pół roku temu znalezłem korzeń nad morzem (nie pamiętam czy to plaża czy dojście do plaży) sechł sobie przez pół roku. Postanowiłem go spreparowac, ale najlpierw go przypaliłem, żeby sprawdzić czy to nie jest jakiś iglak no i co się okazało, iglaka nie czuć ale czuć goździk, czy po preparacji mogę go wsadzić do akwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted November 17, 2009 Administrator Share Posted November 17, 2009 Proszę następnym razem zadawać pytania w tym temacie : viewtopic.php?f=7&t=11052 . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts