ann_wla Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Witam wszystkich forumowiczów. Akwa mam od około miesiąca (ok 50 l.), podmieniam co tydzień wodę. W ostatnich parametrach wody pH wynosiło 7,5 a NO2 0,5 mg. By zmniejszyć pH dodałam sera pH minus, a by pozbyć się wysokiego NO2 dodałam sera bio nitrivec. Za dużo nie pomogło. Moje pytanie jest następujące - czy są sposoby aby obniżyć niepożądane parametry bez uzycia chemi? Jakimś innym sposobem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 napisz coś o obsadzie w swoim akwa. Moje akwa ma tez miesiąc i już zeszłam z no2 do 0. Na pewno pomogę podmiany wody Link to comment Share on other sites More sharing options...
ann_wla Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 10 x neon innesa 4 x gupik 2 x kirys 7 x danio 1 x welon 1 x glonojad moczarka, ludwigia sp. i jeszcze jakas roslinka lisciasta (za bardzo nie wiem co to za gatunek - wyglądem przypomina roline doniczkową) Wodę podmieniam co tydzień dodając uzdatniacz tetra - aqua safe, nawóz sera florena, sera bio nitrivec raz w tygodniu po podmianie filtr - auqa szut 750 l/h przedwczorajsze parametry wody pH - 7,5 kH - 5 dkH gH - 16 NO2 - 0,5 mg temp wody 24 st. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 ph zbijesz dolewając wody demineralizowanej NO2 jeżeli jest 0,5 to odrazu robisz podmianke 30% twoja obsada 10 x neon innesa ok 4 x gupik ile samic, ile samców ? 2 x kirys dokup 3szt tego samego gatunku 7 x danio - no powiedzmy ok 1 x welon - oddaj wymaga dużego akwa 1 x glonojad - jaki zbrojnik niebieski ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ann_wla Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 Wodaa z filtra RO? Właśnie problem w tym że robiłam podmiane wody i zaraz po podmianie sprawdzałam parametry Głupik - 2 samice, 2 samce zbrojnik niebieski - dosyć mały a mogę dokupić jeszcze jakieś rybki? np 2 tetry? albo miedziki? Dla welony przygotowywuje wodę w 35 l akwa od wczoraj wieczorem. kiedy moge ją wpuścić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
firewoman Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 podejrzewam, że dopóki welon nie opuści akwa nie zejdziesz z NO2 do 0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 welona musisz oddać !! => http://pl.wikipedia.org/wiki/Z%C5%82ota_rybka Jeżeli oddasz welona,a gupiki dasz do 35l to będziesz mogła dodać do 50l jeszcze rybki, ale najpierw zrób porządek z tymi co masz gupiki najlepiej jak dasz do tych 35l i dokupisz do tych 2 samców kilka samiczek a dno odmulałaś przy podmianie? tak woda z RO np. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ann_wla Posted October 22, 2009 Author Share Posted October 22, 2009 No dobra... postaram się zastosować do Twoich wskazówek A woda w tym nowym zbiorniku 2 tygodnie ma stać przed zarybieniem? Kurcze szkoda mi tej welonki i wiem że się męczy :/ Ale pewnie z powodu tego ciemnego nalotu mi jej w zoologicznym nie przyjmną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 tak woda musi odstać Każdemu szkoda się rozstawać z rybkami, ale po co ma się męczyc co nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 22, 2009 Share Posted October 22, 2009 Zbrojnik niebieski też musi stamtąd wylecieć... To że jest mały raczej nie zmienia sytuacji bo jest to ryba która w zbyt małym akwarium karłowacieje co już widziałem. W jego miejsce w tym litrażu lepiej sprawdzi się stadko otosów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
girzol Posted October 24, 2009 Share Posted October 24, 2009 Nie kombinuj z tą wodą prawie wszystkie rybki w sklepach są z hodowli, więc siłą rzeczy przyzwyczajone do parametrów wody wodociągowej. NO2 spadnie jak zaczną pracować bakterie nitryfikacyjne ja też mam miesięczne akwarium i no2 na poziomie 0,3mg/l i nic sie strasznego nie dzieje. Lepiej nie kombinować jak jest dobrze . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts