Andrek Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Witam No i stało się moje rybki mają ospę !!! jestem początkującym akwarystą i proszę o pomoc. Chcę leczyć rybki podwyższoną temperaturą do 32-34 stopni tylko nie wiem czy moje rybki wytrzymają a to obsada: 12 neon inesa 4 otosek 8 drobnoustek obrzeżony 1 bojownik (samiec) 3 bojowniki (samice) 1 piskorek 5 razbora galaxy Proszę doświadczonych o pomoc co i jak i na ile podwyższać temp. .................. a może leczyć inaczej ????? z góry WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!!! mój synek już płacze bidulka za swoim ulubionym "piskusiem" tłumaczę mu że damy radę i jego piskuś przeżyje nie mogę go zawieść sami rozumiecie Mod: Regulamin pkt.12. Nie piszemy postów z wciśniętym klawiszem „caps lock”. Duże litery świadczą o krzyku, co nie jest tolerowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Wystarczy 30*, ale jeżeli chcesz żeby szybciej minęła to poproś w akwarystycznym o preparat na ospe i tyle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted October 10, 2009 Administrator Share Posted October 10, 2009 Nie kupuj w sklepie byle czego . Nie każdy lek jest skuteczny!! Zobacz ten temat : viewtopic.php?p=111961#p111961 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Jako uzupełnienie dodam : OSPA RYBIA-ICHTIOFTIRIOZA. Wywołuje ją jednokomórkowy orzęsek Jchtyophtirius multifillis,zwany też kulorzęskiem,którego dorosłą postać można zauważyć gołym okiem.Masowa inwazja tego pasożyta może doprowadzić w szybkim tempie do śmierci wszystkich ryb.Żyje na skórze ryby i odżywia się wydzieliną.Zrozumienie cyklu rozwojowego kulorzęska pomoże w jego zwalczaniu. Pasożyt przechodzi 3 fazy rozwoju: 1.Pływka-jest niewidoczna gołym okiem,poszukuje w wodzie ofiary. 2.Biała plamka na ciele ryby-pływka znalazła żywiciela i jest teraz zauważalna gołym okiem. 3.Cysta-dojrzały pasożyt,który opada na dno i zamienia się w worek rozpłodowy,zwany cystą.W worku znajduje się ogromna liczba młodych pływek.Kiedy pęka pływki rozprzestrzeniają się po akwarium w poszukiwaniu żywiciela.Trwa to od kilku minut do kilku godzin. Uwaga!-kulorzęska można zabić tylko wtedy,kiedy w postaci pływki poszukuje nowych żywicieli.Podajemy leki właśnie wtedy,gdy kropki znikną,a wszystkie ryby narażone są na atak pasożytów. OBJAWY:-w stadium początkowym ryby ocierają się o przedmioty w akwarium -składanie płetw przez ryby -następnie ryba jest obsypana na ciele i płetwach białymi punkcikami o średnicy ok.1mm. LECZENIE: Jest wiele sposobów na pozbycie się ichtio.Najczęściej używa się w tym celu lekarstwa na bazie zieleni malachitowej,błękicie metylenowym oraz sól akwarystyczną.Wszystkie ryby leczymy w jednym zbiorniku. LECZENIE OSPY BŁĘKITEM METYLENOWYM: Jest to lek bezpieczny dla większości ryb.Jedynie zaleca się stosowania mniejszych dawek tego środka w przypadku ryb kąsaczowatych np.neonów i sumów.Aplikujemy odpowiednią dawkę leku(ilość na opakowaniu) i powtarzamy tą dawkę po 3 dniach od ustąpienia objawów zewnętrznych schorzenia. LECZENIE OSPY SOLĄ AKWARIOWĄ. Metoda bezpieczna dla ryb żyworodnych np.gubik,platka,molinezja,mieczyk oraz dla złotych rybek,proporczykowców i szczupieńczyków.Niestety źle wpływa na glonojady,sumy,kiryski i wiele pielęgnic. Podczas leczenia solą ustawiamy temp.na 27 stopni.Dodajemy sól akwariową-1 łyżkę od herbaty na 5l.wody w akwarium(podawać po trochu,nie całość od razu).Jeśli zachowanie ryb będzie podejrzane podmieniamy 40% wody.Po kuracji przez kilka dni podmieniamy regularnie 30% wody,aby pozbyć się soli z akwarium. LECZENIE OSPY WYSOKĄ TEMPERATURĄ: To kolejny sposób walki z kulorzęskiem.Ta metoda jest zalecana dla ryb labiryntowych(bojownik,gurami,prętnik) i dużych pielęgnic z Ameryki południowej(paletki,skalary).W żadnym wypadku nie stosować w przypadku ryb zimnolubnych(welonów,karasi,kardynałków) oraz ryb z jezior Tanganika i Malawi. Podczas zwalczania ichtio tą metodą uruchamiamy najpierw silne natlenienie wody,godatkowy napowietrzacz etc.Ustawiamy termostat na 32 stopnie i obserwujemy ryby.W przypadku niepokojącego zachowania ryb zmniejszamy stopniowo temperaturę i rezygnujemy z tej metody na rzecz innej.Kiedy kropki na ciele ryb znikną utrzymujemy temp.32 stopnie jeszcze przez 2-3 dni.Potem stopniowo powracamy do temp.optymalnej dla danego gatunku ryb. Ospę rybią można też leczyć innymi preparatami dostępnymi w sklepach np. -Sera Costapur(bardzo skuteczny) -Tropical MFC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrek Posted October 10, 2009 Author Share Posted October 10, 2009 Wystarczy 30*,lukasz1992 gdzieś czytałem że w 30 st. nie ginie tylko hamuje rozwój kulorzęska a temp. od 32 stop. ginie ale nie wiem czy to prawda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Tylko Łukasza odpowiedzi czytasz? Skorzystaj z jednej z metod leczenia, które zacytowałem, dopiero później napisz o jej skuteczności. masz tu kolejne cytaty Wg H.Jakubowski,J.Ring "Ryby w akwarium" str. 153, "...powinno sie podnieść temperaturę do maksymalnej dopuszczalnej dla danego gatunku..." "...U ryb wytrzymałych na wysokie temperatury do zwalczania kulorzęska można stosować ocieplanie wody do 31-33 stopni C. Temperatura powyżej 30 stopni C powoduje zahamowanie podziałów wewnątrz cysty rozwojowej kulorzęska, a po pewnym czasie doprowadza do obumierania wszystkich pasożytów zarówno tych, które występują na rybie, jak i tych znajdujących się poza nią w środowisku akwarium. Nigrelli (1976) uważa, że wytrzymałość na wysokie temperatury może być różna u poszczególnych szczepów kulorzęska. Niektórzy autorzy zalecają przetrzymywanie ryb w temperaturze 32-33 stopnie C przez 4-6 godzin dwukrotnie w odstępie jednodniowym ..." prof. Jerzy Antychowicz -Nasze akwarium nr 3 grudzień 1999 str 32 Napisałem Ci uwagę w pierwszym poście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrek Posted October 10, 2009 Author Share Posted October 10, 2009 Wielkie dzięki TheDivineConspiracy nie doczytałem jeszcze raz dzięki. a propos też Szczecin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts