aga26 Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Mam akwarium od marca bieżącego roku. Około czerwca zaczęła się inwazja glonów! Na szybach – są zielone nitki. Na żwirku, roślinach , domku są brązowe i zielone nitki. Do tego większość moich roślin które kupiłam – zgniła ( były to rośliny nie wymagające, bardzo łatwe w hodowli np.: moczarka, wywłócznik). Z roślin, które pozostały to kilka zwartek, microsorium, gałęzatka i jakaś trawa, ale wyglądają bardzo marnie i słabo rosną. Do nawożenia mam kulki glin- torf i od czasu do czasu leję taki nawóz, który kupiłam na allegro „Aqua Gainer”. Testy JBL pokazują bardzo wysoki poziom PO4 poza skalę, czyli ponad 1,8; natomiast poziom NO3 jest niski w granicy 5-10, czyli wygląda na to, że coś z cyklem azotowym jest nie tak. Filtr mam wewnętrzny, gąbkowy Hailea B T400, oświetlenie 2 x 15 w ( świecę ok. 12 godz.), żwirek rzeczny barwiony. Wodę podmieniam regularnie, co tydzień ok. 20%. Woda z filtra RO bez zanieczyszczeń. Akwarium – 54 litry Obsada: 5 x otosek 3 x prętnik karłowaty 5 x kiryski 7 x neonki innesa. Podmieniałam wodę kilka razy około 50%, ale poziom PO4 nie zmienił się. Do wody wlewałam Nitrivec. Stosowałam tabletki na glony polecone w sklepie zoologicznym.- Algizit. Akwarium stoi daleko od okna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ekspres Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 No to faktycznie... masakra. Jedyne co mi się rzuca w oczy to podmiany wodą RO. Mieszaj ja z odstaną kranówką, bo jak lejesz tylko ją to wyjaławiasz wodę w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nicke_95 Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 było już mnóstwo takich tematów... np. tu: http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=46&t=11439&p=109456&hilit=glony#p109456 http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=46&t=9136 http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=46&t=11435&p=109434&hilit=glony#p109434 to tylko kilka z wielu więc używaj opcji szukaj Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 muszę przyznać, że ładnie zapuszczone akwarium, ale z drugiej strony jak patrzyłem pierwszy raz z daleka, to myślałem, że mam do czynienia z akwarium Amano Gdyby zamiast glonu był mech to byłby wypas... no i podłoże mogło by nie być takie wściekło niebieskie Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga26 Posted October 7, 2009 Author Share Posted October 7, 2009 Ja mam filtr RO z mineralizatorem. Czasami mieszam wodę z filtra z wodą z kranu. Jeżeli chodzi o żwirek (podobał mi się kolor ) ale nie wiem czy to jest dobre podłoże dla roślin? Może go zmienić ale najlepiej na jakie? I mam jeszcze jedno pytanko jak obniżyć poziom PO4? Nie wiem z czego jest taki wysoki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 Ile dni już się te tabletki rozpuszczają ? P.S. Nie ja Ci poprawiłem ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
aga26 Posted October 7, 2009 Author Share Posted October 7, 2009 te tabletki miałam trzy i to jakiś czas temu nie pamiętam ile one się rozpuszczały, właśnie zauważyłam zmianę tematu- lepszy jest dziękuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts