agniecha377 Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Witam mam akwarium 52 l pierwszą rybkę ( Bojownika syjamskiego ) córka dostała w prezencie i musieliśmy szybciutko kombinować mieszkanie dla niego. Nie mamy doświadczenia i niestety dokupiliśmy rybki z polecenia sprzedawcy trochę poczytałam i chyba nie wybraliśmy najlepiej. Proszę o porady. Oto nasze rybki: 2x Bojownik syjamski (parka) 2x Brzanka różowa (parka) 1x Kirysek (świetna rybka) 9x Neon innesa 2x Otosek Do tego trochę roślinek i żwirek. Mam jeszcze pytanie odnośnie Neonów jeden po wpuszczeniu do akwarium zaczął dziwnie pływać jak by na boku i po okoł 2 h zdechł, miał jakieś blade kolory porównując z innymi. Dlaczego mogło sę tak stać? A i dodam że wodę mamy ze swojej studni nie chlorowaną. Dzękuję za porady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Dlatego zmarł że nie zachowaliście czasu na aklimatyzacje i poprostu wrzuciliście go do akwa. Rybę trzeba najpierw położyć w woreczku/słoiku na wodzie żeby wyrównąć temperatury, później troszke dolewamy wody z akwa i dopiero później sru. Cały proces trwa od 15 do 30 min a mamy pewność że nie zabijemy jej wywołując u niej szok. Akwarium 2 tygodnie dojrzewało? Nie - to więcej ryb umrze. To nie ma nic wspólnego czy woda ze studni czy wodociągu. Obsada zła. Brzanki nie z bojkiem. Bojek nie z samą jedną samicą bo ją zagoni na śmierć. Otosy i kirysy ryba standa, a to nie stada... Sprzedawców się nie słucha w tych kwestiach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniecha377 Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 Czy do tego zbiornika możemy dokupić jeszcze jedną samicę bojownika kiryski i otoski nie będzie im za ciasno? Bojownik o dziwo wcale nie interesuje się innymi rybami. Na dojrzewanie zbiornika niestety nie mieliśmy czasu ze względu na to że pierwszy bojownik żył w słoiku ( prezenty bywają kłopotliwe). Dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Nie dokupuj żadnych ryb narazie. Cykl azotowy w tym akwarium nie działa jeszcze przez co akwarium nie jest dojrzałe... Teraz trzeba coś zrobić aby te ryby przeżyły. Jeśli nic się nie zrobi to do 2tyg większość zabije amoniak w wodzie. http://pl.wikipedia.org/wiki/Cykl_azoto ... _akwariach poczytaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniecha377 Posted October 4, 2009 Author Share Posted October 4, 2009 Nareszcie coś napisanego tak że zrozumiałam (kawałek włosów mam blond). Czy możesz mi polecić któryś z "zestawów bakterii", nie chciałabym znów pytać sprzedawcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted October 4, 2009 Share Posted October 4, 2009 Żadne bakterie/uzdatniacze nie przyśpieszą cyklu azotowego, to jedna wielka ściema... Bakterie nitrifikacyjne działające w cyklu azotowym to bakterie tlenowe, nie da się ich trzymać w butelce. Zbiornik musi sam dojrzewać dwa tygodnie i nie ma od tego odstępstw. Jak ryby są w takim dojrzewającym zbiorniku jest bardzo duże ryzyko że część zdechnie po_prostu. Mod: Po prostu, a nie poprostu ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 Atreyu czasami jak czytam Twoje wypowiedzi to ręce mi opadają eh Agnieszko kup np JBL Denitrol bio starter albo SERA Turbo Clear albo TETRA Aqua Safe nie zaszkodzi, a może pomóc, u mnie jakoś zadziałało i ryby żyją do tej pory Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniecha377 Posted October 5, 2009 Author Share Posted October 5, 2009 Dziękuje za odpowiedzi, kupiliśmy Tetra Aqua safe, dolałam i czekamy na efekty. Mam nadzieje że żedna z rybek już nie ucierpi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts