Wodyz Posted September 29, 2009 Share Posted September 29, 2009 Witam! Zaczynam przygode z akwarystyką. Na początek akwarium 30-35 l. Mam pytanie co do doboru rybek... Nie chcę mieć tylko jednego gatunku, myślałem o 2 czy 3. Czy np. można trzymac razem gupiki, mieczyki i neonki??? Może są jakieś ciekawsze możliwości??? Z góry dzięki i pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted September 29, 2009 Share Posted September 29, 2009 Możliwości są takie, że możesz do tego akwa dać gupiki albo bojka + krewetki neony - za małe akwa mieczyki - za małe akwa molinezje - za małe akwa itd Link to comment Share on other sites More sharing options...
marioking Posted September 29, 2009 Share Posted September 29, 2009 Sam zaczynałem z podobnymi założeniami, ale na twoim miejscu wziąłbym na początek 54 litry bo im mniejsze akwarium tym jest właśnie trudniejsze dla początkującego. Takie już umożliwi spełnienie założeń jakiś 2-3 gatunków odpowiednich rybek, co prawda na molinezje i mieczyk ciągle będzie za małe, ale będziesz miał nieporównywalnie większe pole manewru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 29, 2009 Share Posted September 29, 2009 wypowiem się zgodnie z tematem. w 30l możesz trzymać albo gupiki albo bojka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodyz Posted September 29, 2009 Author Share Posted September 29, 2009 Rozumiem! A jakie rośliny proponujecie?? Ile może kosztować filtr?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 29, 2009 Share Posted September 29, 2009 Rośliny, podpatrz na forum są dziesiątki ślicznych akwariów tylko sprawdzaj wymagania danej rośliny i ekstrawagancje w stylu trawniczek na dnie całego akwarium sobie odpuść na początku Większość roślin wymaga oświetlenia lepszego niż te montowane w pokrywach [dlaczego tam montuje się za mało oświetlenia? Bo to dużo tańsze dla producenta]. Jeśli nie chcesz bawić się w dokładanie dodatkowej świetlówki - a warto bo to nie jest trudne. To zainteresuj się tą listą: viewtopic.php?f=5&t=9355 Filtr. Dużo zależy ile chcesz wydać. Często widzę posty w stylu "jaki bardzo dobry filtr mogą kupić do mojego akwarium - warunek 30zł"... eh. Akurat na filtrze nie warto oszczędzać i jest to inwestycja na bardzo długo, czasem nawet na następne i większe akwarium. -Najtańsze i najgorsze są wewnętrzne i nimi nie warto się interesować jak za jakiś czas i tak pewnie będziesz chciał przestawić się na jakiś o wiele lepszy. -Następne są kaskadowe - najlepszy kompromis między ceną i jakością. Zapewniają dobrą filtracje mechaniczną i biologiczną i są wydajne. Jedyny minus to konieczność wycięcia niewielkiego otworu na filtr w pokrywie, ale tak jak z dodawaniem oświetlenia-warto. Dobrą kaskadę kupisz już w okolicach 70zł, godne polecenia są polskie i sprawdzone np. AquaEl FZN1, przy czym możesz zaszaleć i kupić niewiele droższą FZN2. -Kubełkowe - zapewniają najlepszą filtracje, ale i są najdroższe. Nie zajmują miejsca w akwa jak wewnętrzne i nie trzeba nic wycinać jak w kaskadach ale musimy mieć wolne miejsce koło akwarium na filtr. Cena kilka razy większa niż kaskady. Moim zdaniem na pierwsze akwarium, na początek zabawy z akwarystyką najlepsza będzie kaskada. Jak załapiesz akwarystycznego bakcyla, kupisz większe akwarium i będziesz miał więcej pieniędzy do wydania - wtedy kubełek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts