casti Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 Witam jak napisałem w temacie zakładam akwarium będzie to moje drugie akwarium zmieniam, ponieważ moje 40l już jest ciut małe a przydał by się już restart 40, dlatego chcę je powiększyć na 60, teraz kieruje się do was z paroma pytaniami. Czy obsada: 10x neonki 2x gupiki samiczki 1x glonojad zbrojnik + jakaś parka ładnych rybek które zbytnio duże nie urosną (to jest pytanie do was ) jakie ? Roślinki: Tu kieruje się z pytaniem do was które będą ładnie się prezentowały ? Mieszkam blisko sklepu akwarystycznego wiec kupno nie będzie problemem, a pytam się po to aby mieć jakieś info i kupić takie same lub podobne. Sprzęt: Pompka z deszczownią Grzałka 50w Oświetlenie 1X15w ( to bezie chyba za mało jak na dużą obsadę roślinek) na taką liczę Teraz podłożę jakie ono ma być piasek czy żwirek osobiście mi się bardziej podoba piasek, czy żwirek i na to piasek ? nie wiem jak będzie najlepiej dla roślin i cieszyło oko. Teraz woda wiem, że musi odstać przynajmniej 24 godziny aby była gotowa do wlania do akwarium, ale przy zakładaniu nowego aqua gdzieś czytałem ze musi stać woda w zbiorniku przez jakieś 2 tygodnie aby się zalęgły dobre bakterie czy coś, zależy mi na tym aby woda niebyła mętna tylko był efekt krystalicznej wody.( Czy wystarczy wlać z 1L może więcej może mniej ze starego aqua?) I nadym chyba skończę swoje pytania czy jest jakiś nawóz dla roślinek pod podłożę lub jakiś w płynie. Na pewno wezmę się za zrobienie bimbrowni CO2 Wiem, ze pytania są na forum nawet na kilka z nich znalazłem odpowiedź, ale chciałbym abyście mi tez troszkę pomogli wiecie chciałbym to sobie jakoś wszystko poukładać. Z góry Dzięki za wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 27, 2009 Share Posted September 27, 2009 1. Na Zbrojniki za małe akwarium - jedyne rozwiązanie w tym stylu Otosy. 2. Nie tylko pompka i deszczownia ale i filtr. Chyba że pod pojęciem pompka rozumiesz też filtr. 3. Oświetlenie za słabe. Do takiego akwa z roślinami najlepiej min 2x15W. I dzięki temu mamy 0.5W/l 4. Dla roślin najlepiej specjalne podłoże lub nawóz podżwirowy + żwir. Piach jest nie najlepszym rozwiązaniem pod rośliny i nie jest polecany do zwykłego baniaka jako główne podłoże. 5. Woda musi stać 2tyg i to jest konieczność. Przed pierwszym wlaniem całości nie musi stać 24h tylko podczas podmian. Starej wody jak najwięcej. Najlepiej całość ze starego akwarium + jakiś czas stary filtr. 6. Bimbrownia nie ma jakiegokolwiek sensu poniżej 0.5W/l czyli przy samych 15W i nie opłaca się jej wtedy robić. Powyżej 0.5W/l widać różnice.[/size] Link to comment Share on other sites More sharing options...
casti Posted September 27, 2009 Author Share Posted September 27, 2009 Troszkę poszukałem i znalazłem Czy obsada do akwa 60L zda egzamin? 10x neonki inessa 2x kirysek panda 5x Danio różowe 1x lub 2x Otosy Edit@ Ok reasumując po odpowiedzi niżej kolegi mam pytanie czy dałoby rade 10x neonki inessa 2x otoski 5x kirysek panda i 2x krewecie red cherry ? A co do Kiryskow to nie lepiej 4x ( dwie parki ? ) Czy kiryski to rybki stadne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anija277 Posted September 28, 2009 Share Posted September 28, 2009 danio odpadają te rybki wolą niższą temp. kirysek panda - 5 szt neon ok otoski - 4 szt zamiast danio daj parke pielęgniczek ramireza i neonów możesz wtedy dodać z 5 szt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts