marcinw1981 Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 witam, posiadam akwarium z pyszczakami, bez roślin tylko piach i kamienie. Mam straszny problem z glonem, który nazywa się "okrzemek" Dodawałem różne środki, podmieniam wodę, kupiłem nawet lampę uvc, która świeci sie 20 min. dziennie., A to jak na złość dalej jest. Co mam z tym zrobić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Jeśli prawidłowo prowadzisz zbiornik, okrzemki powinny same zniknąć po jakimś czasie. Są to stosunkowo niegroźne glony. Powstają z różnych przyczyn. Czasem przyczyną jest mała ilość światła a czasem po prostu dojrzewanie zbiornika. Póki co, możesz dokładnie czyścić kamienie oraz szyby baniaka. Niestety z piasku tego nie usuniesz. Pytanko, czy jesteś na 100% pewny, że to właśnie okrzemki? Może masz jakieś zdjęcia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinw1981 Posted September 18, 2009 Author Share Posted September 18, 2009 niestety jak robię zdjęcie nie bardzo to widać (robię telefonem), jest to brunatny, brazowy nalot na szybie, oraz na piasku przy krawędzi szyby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Więc nie masz się czym martwić, tak jak pisałam same znikną po jakimś czasie. Teraz po prostu dbaj o zbiornik i często usuwaj nalot z szyb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinw1981 Posted September 18, 2009 Author Share Posted September 18, 2009 serdeczne dzięki, a co z uvc jest 7w i mam 110L wystarczy jak się będzie swieciła 20 min dziennie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyba Posted October 23, 2009 Share Posted October 23, 2009 Witam. Ja mam uv 36w a glony i tak sa. Okrzemki pojawily sie jak zmienilem swietlowki, znikly same zato teraz krasnorosty. Mam zbiornik malawi wiec krasnorosty traktuje jako ozdobe. Niewyglada to zle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts