majaluki Posted September 8, 2009 Share Posted September 8, 2009 Czy pielęgniczki Kakadu wpuszczone do akwarium z 2-3 tyg. narybkiem gupika - zrobią sobie z niego obiad czy oleją sprawę? Moja powierzchnia to 2 akweny po ok. 25 cm, wiem, że zawsze wszędzie pisze, że po 30 cm by się przydały 2 rewiry i się zastanawiam czy to nie za mało? edit: pytanie głupie czy odpowiedź trudna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 Nawet sztuka nie zostanie Moje kakadu (5-6cm) atakowały dorosłe gupiki Link to comment Share on other sites More sharing options...
majaluki Posted September 9, 2009 Author Share Posted September 9, 2009 osz cholera, to kiryski i otoski i zmienniaki też zabiją? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tasman Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 moje kiryski też były mocno obite a miały 4-5 cm . kwestia jak agresywny będzie samiec bo samiczki są agresywne wyłącznie w czasie ochrony ikry i młodych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 osz cholera, to kiryski i otoski i zmienniaki też zabiją? zmienniaki plamiste mogą ,aczkolwiek w takim stopniu jak gupiki. Jak w akwarium jest dużo roślin to większość młodych się utrzyma. a otosy ,nie ma takiej możliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mich4lek Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 odławiaj te rybki nie mogą być razem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Louis Posted October 2, 2009 Share Posted October 2, 2009 Ogólnie można powiedzieć, że większość ryb, te malutkie uznaje za pokarm. Odradzam Kakadu, bo masz zbyt mały zbiornik. Powinny one być chowane w większych i jeden samiec+kilka samiczek. Co do rewirów-najlepiej, aby były one "urządzone" pomiędzy np. korzeniem, dużym kamieniem, kępką roślin, aby pielęgniczki miały charakterystyczne punkty odniesienia i nie widziały innych-tych konkurencyjnych Kakadu, a promień 15 cm wystarczy jak najbardziej, bo to nie są gatunki duże. Ważna w ich hodowli jest podmiana wody ok. 20 proc. tygodniowo, kryjówki, dobre napowietrzanie i mało produktów przemiany materii np. azotanów, azotynów i dobry filtr biologiczny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts