konrad_7g Posted September 7, 2009 Share Posted September 7, 2009 Mam TetraAqua Ph/Kh minus, w instrukcji testów kropelkowych powiedzieli, że działa też na GH. Narazie ph/kh jest w miarę ok, ale gh przekracza 16, może były zmiany, ale i tak daliśmy mało. Pytanie: mam dawać ten płyn do wody do podmian? I czy muszę kupić jakiś bardzo dobry środek na gH? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted September 8, 2009 Share Posted September 8, 2009 lepiej naturalnie zbić twardość. Może masz coś w akwa co podnosi twardość? Pamiętaj, że to co lejesz to chemia. Prędzej czy później wyjdzie bokiem. A pamiętaj, że lejąc tą chemię nie pozbędziesz się problemu, więc będziesz skazany na ciągłe jej lanie do akwa. Po co tracić pieniądze i nadal nie wiedzieć dlaczego? Postaraj się zlokalizować przyczynę tej twardości, wyeliminować ją i cieszyć się efektami. Zrób testy kranówy to zobaczysz czy coś w akwarium zatwardza wodę, czy woda w kranie jest taka twarda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukson997 Posted September 8, 2009 Share Posted September 8, 2009 konrad_7g pochodzisz z Ostowa Wlkp. mam tam rodzine i wiem ża macie tam twardą wodę w kranie pozdraiwm Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_7g Posted September 9, 2009 Author Share Posted September 9, 2009 Jak najlepiej naturalnie się tego pozbyć? I czy ten torf jakiśtam działa? I trzeba go tam na stałe dać, czy na pare godzin w wodzie do wymiany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar_3103 Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 http://www.superakwarium.pl/poradnik-akwarystyczny/jak-utrzymac-zgodne-z-natura-parametry-wody-id12.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_7g Posted September 9, 2009 Author Share Posted September 9, 2009 Oskar mi chodzi o to na ile go dać;], ale na chacie mowicie chyba ze na stale;] i tak thx;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskar_3103 Posted September 9, 2009 Share Posted September 9, 2009 A mi chodzi, że tam są sposoby na naturalne obniżenie, lub podwyższenie parametrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad_7g Posted September 9, 2009 Author Share Posted September 9, 2009 Nie chcę spamować, ale hipcio to powiedział;]. A ktoś wie co ile trzeba wymieniać torf (chyba) szfagrowy albo jakoś tak...? Link to comment Share on other sites More sharing options...
trelus Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 konrad a ja widzę że do ciebie trochę nie dociera to co ci się mówi.po pierwsze pytałeś na czacie o torf,ok ale w twoim pytaniu było zero konkretów.jaki torf?? jakie akwa??litraż/oświetlenie/obsada-fauna i flora to wszystko może mieć wpływ na parametry wody w akwa.do tego dochodzą parametry kranówki lub wody którą stosujesz do podmian ile i co ile.nikt tu nie jest jasnowidzem żeby podać ci dokładnie ile tego torfu.pytanie jeszcze jaki masz żwirek i czy dajesz CO2??i masz tam jakieś kamienie,skałki,muszelki itp.torf po pewnym czasie straci te swoje właściwości więc będziesz musiał go wymienić i tego też ci nikt nie powie po jakim czasie będziesz go musiał wymienić.bo to zależy też od różnych czynników.więc najlepiej sam obserwuj swoje akwarium i wyciągaj wnioski z tego co robisz.i w końcu dojdziesz ile tego torfu trzeba.nie wiem jaki ty masz ten torf,ale torf ma przeważnie 5,5-7 Ph więc jak wsadzisz nawet 10 kilo tego torfu do filtra to i tak nie zbijesz ph bardziej niż 5,5 to taki przykład. Bardzo się ciesz że nie chcesz spamować ale wyciągnij wnioski z tego co napisał hipcio.czyli znajdz przyczynę.Opisz też swoje akwa to być może innym będzie ci łatwiej pomóc.A jeżeli cię stać to lej tą chemie ale to największa głupota PS:chodziło ci chyba o torf szuwarowy anie szwagrowy??? i popraw tytuł tematu bo jest tam błąd zmiejszający Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts