Rabi Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 Witam, na roślinkach typu trawa lub mchy osiada takie coś: Silnie bąbelkuje. Akwarium ma 54 litry, założone około miesiąc temu, oświetlenie 2x15W. Obsada to cztery otoski i 10 neonków innesa. Ten glon zaczął się pojawiać jakieś dwa tygodnie temu, chcąc mu zapobiec, porobiłem testy i sypałem nawozy(mam dużo roślin) Ogólnie teraz PO4 mam na poziomie 0.4, a NO3 około 10 ( wcześniej wartości były zero). Narazie sypie tylko potas, około 20 ppm na tydzień Mysle że miałem nie dodawać mikro, (żelazo i inne) po nim jakby mocniej się rozrosły. Powodem może też jest bliskość okna? Chociaż promienie na akwarium bezpośrednio nie padają. Moje pytania to co to jest(oby nie sinice )? Jak z tym walczyć, i jaka rybka lubi to jeść? (otosek raz to zaczął połykać ale wypluł ;p) Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted August 30, 2009 Share Posted August 30, 2009 chcieć pozbyć się glonów i nawozić to trochę jak gasić ogień benzyną ;]. Wodę wypadałoby troszku chociaż wyjałowić ;p a z glonem jak sobie otoski nie radzą to mechanicznie usuwać ;p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rabi Posted August 30, 2009 Author Share Posted August 30, 2009 W sumie to rośliny mimo podawania CO2 w ogole nie chciały "bąbelkować", gdzieś wyczytałem że może brakować fosforu, wsypałem, no i pomogło. Jednak z czymś chyba przedobrzylem ;]. To co mam to są zielenice czy coś innego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fenix79 Posted September 10, 2009 Share Posted September 10, 2009 chcieć pozbyć się glonów i nawozić to trochę jak gasić ogień benzyną ;]. Wodę wypadałoby troszku chociaż wyjałowić ;p a z glonem jak sobie otoski nie radzą to mechanicznie usuwać ;p Bzdura Glony potrzebują do rozwoju dużo mniejszych dawek makro/mikro elementów niż rośliny więc w taki sposób co najwyżej zagłodzisz rośliny a nie glona. Rabi masz sporo światła, co2 oraz dużo roślin więc musisz zacząć nawozić baniak. Zacznij od ustawienia optymalnego co2 około 30 ppm, następnie podaj makro w 3 x tygodniowo 0,25mg/l PO4 3mg/l KNO3. Na zmianę z makro (2 x w tygodniu) podawaj też mikro w ilości 1/4 dawki zalecanej przez producenta. Pod koniec tygodnia przed podmianą zmierz zawartość NO3 oraz PO4 i skoryguj (zwiększ o ile to potrzebne) dawki. Z upływem czasu na podstawie obserwacji roślin oraz wyników testów dojdziesz do dawek optymalnych. Reasumująć: 1. Odpowiedni poziom Co2 2. Zbilansowane makro 3. Mikro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rabi Posted September 12, 2009 Author Share Posted September 12, 2009 Udało się, wszystkie glony padły, szkoda że wraz z nimi jeden otosek :/. Przy podmianie 2 tygodnie temu miałem bardzo mały poziom NO3, jak i PO4. Dodałem odpowiednie dawki nawozu do wody na podmiane(używam soli), tylko nie sprawdziłem jaki mam poziom NO3 w kranówce :/, po prostu uwierzyłem danym ze stronki moich wodociągów... Wg stronki miało być 2,5 mg/l a w rzeczywistości było około 40 mg/l... Razem z nawozem już wole nawet nie myśleć ile poszło do tego akwa... Glony chyba niewytrzymały takiego stężenia i padły, ale otoski też to odchorowały. Gdy się zorientowałem było już za późno dla jednego :/, szybka podmiana wodą destylowaną i narazie reszta żyje chociaż poziom NO3 dalej około 20 i są troszke osowiałe (ale z każdym dniem widze poprawe). Podsumowując, zwiekszenie nawożenia rzeczywiscie pomogło w dość krótkim czasie, tylko trzeba bardzo uważać i pamiętać o tym że testy z wodociągów może i dokładniejsze ale po drodze wiele w wodzie mogło się zmienić... Człowiek uczy się na błędach Dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts