Jump to content

parametry wody

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników  forum.

Jestem tu nowy i pierwszy raz na forum.

Akwarium zajmuje się hobbistycznie od 20lat

Obsada : 3 skalary ,  ok 15 rodostomusów, 2 bocje wspaniałe, 2 glonojady , 1 kirysek.  Rośliny które jakoś dają radę :microzorium i nurzaniec anubias i paproć w glonach (lotos , kryptokoryny i inne których nie znam nazw wszystko padło ) 

Zbiornik 112l. Oświetlenie Led Juwel x2 (ok 9godzin dzienne). Filtracja 2 kubełki Eheim wkłady gąbka ceramika wata. Nawozy od pewnego czasu dorywczo "na chybił trafił"  niestety ze złym skutkiem -glony - rośliny stop itp 

Zawsze wszystko rosło bez chemii itp - 2 lata temu coś się zje... no i rośliny padają glony rosną - brak równowagi . Zmieniałem oświetlenia, resetowałem kilka razy zbiornik i za każdym razem to samo.

W końcu kupiłem testy JBL no i tu potrzebuję pomocy doświadczonych akwarystów - chyba nie są to zbyt dobre parametry i nie wiem czym je polepszyć bez eksperymentowania a przy okazji wrócić do równowagi w akwarium

Ph - 6

NO2 - 0,04

NO3 - 60

PO4 - 0,3

Fe - 0,04

Kh - 1

Pozdrawiam  Jacek

1683112960022.jpg

1683112960002.jpg

1683112960041.jpg

1683112960059.jpg

1683112960081.jpg

• 2 weeks later...

Stara woda. Te glony które widać na zdjęciach pojawiają się w akwariach w których woda jest bogata w metabolity. Zaniechałeś podmian. Powinieneś wykonywać duże podmiany wody, tygodniowo 20-30 procent. 

W dniu 3.05.2023 o 15:41, Jacoch napisał:

NO3 - 60

Bardzo wysoki poziom. Rób podmiany.

PO4 - 0,3

To chyba błąd pomiaru. 

Kh - 1

KH jest za niskie. Do każdej podmiany wody powinieneś dodawać mineralizator KH/GH. Wyniku pomiaru GH nie podałeś, ale zakładam, że też jest niskie. Powinieneś celować w KH 5-6.  Dość dobrym i tanim mineralizatorem jest JBL Aquadur (tylko nie pomyl z wersją Malawi)

Ogólnie akwarium ładne. Dobór obsady bardzo rozsądny. Na 112 litrów jedna para Skalarów + 1 i drobnica. Jest OK. Tego jednego Skalara jednak bym przeniósł do innego zbiornika i zostawił parę, jeśli to para. Zawsze lepiej zostawić same samce, niż grupę w której jeden samiec nie może adorować jakiejś wolnej samicy.

Tych czarnych glonów nie pozbędziesz się szybko, nawet jak ustabilizujesz parametry wody, to będą żyły w zbiorniku jeszcze przez kilka tygodni a nawet miesięcy. 

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Tydzień temu poleciałem z nożyczkami i wyciąłem wszystkie liście które miały krasnorosty , anubias cały poszedł w kosz.
Podmianka wody 30%
węgiel do jednego z filtrów

Używam Testy JBL COMBISET kropelkowe
to są wyniki wody kranówki :
PH 6,5
NO2 0,025
NO3 4
PO4 0,04
Fe 0,02
KH 4

Gdy robię test KH próbka wody powinna zmienić kolor z niebieskiej na żółtą - ilość kropli to wynik KH. Robiąc test kranówki zmiana koloru po 4 kroplach , robiąc test wody z akwa nie pojawia się kolor niebieski tylko od razu żółty dlatego napisałem wynik KH 1

Minął kolejny tydzień - kolejne testy i kolejna duża podmianka 30%
Testy (przed podmianką)

woda z akwarium 
Ph - 7,5
NO2 - 0,03
NO3 - 20
PO4 - 0,1
Fe - 0,02
KH - 4

Wyciągać węgiel czy jeszcze potrzymać z tydzień ?

W dniu 14.05.2023 o 13:30, Jacoch napisał:

NO3 - 20
PO4 - 0,1

Albo przekarmiasz, albo masz coś w podłożu co wywala NO3 do wody, albo zamulone filtry.

PO4 i Fe jest za niskie.