Jump to content

[grzałki] [126l] Dwie grzałki nie działają

Recommended Posts

Cześć,

piszę z prośbą o poradę. Uruchomiłam tydzień temu akwarium (nie ma  jeszcze ryb) same rośliny, podłoże, korzenie, filtry i dwie grzałki....

Akwarium ma pojemność 126 litrów, z góry jest przykryte pokrywą z oświetleniem. Akwarium stoi w chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura wynosi 14 do 20 stopni.

W środku mam dwie grzałki Aquael Ultra Heater 150 W i Aquael Ultra Heater 200 W... Obie są nastawione na 29 stopni od początku  uruchomienia akwarium i w ogóle nie grzeją. Są ciepłe w dotyku, ale temperatura wody wynosi w porywach 22 stopnie :( Czy to jest spowodowane tym, że akwarium stoi w chłodnym miejscu? czy może te grzałki są nic nie warte, bo są takie słabe? Poniżej wklejam zdjęcie jak ta grzałka wygląda. Oczywiście są zanurzone i uruchomione zgodnie z instrukcją. Martwi mnie to, bo jeżeli tak dalej będzie to zostaną mi tylko ryby zimnolubne.

Zobacz obraz źródłowy

Pozdrawiam,

Edited by kotschrodingera33

• kotschrodingera33 changed the title to [grzałki] [126l] Dwie grzałki nie działają
W dniu 1.03.2022 o 10:01, kotschrodingera33 napisał:

Mierzę temperaturę termometrem naklejanym na szybę.

Taki "termometr" mierzy temperaturę w pomieszczeniu. Generalnie nie nadaje się do pomiarów temperatury wody w akwarium. Podawana temperatura jest przekłamana.  

• Like 1