Jump to content

światło i karmienie

tak
 Share

Recommended Posts

witam. posiadam akwarium 54 litry z pokrywą firmy wromak z wbudowanym oświetleniem 14w. nie ma mnie w domu w godzinach od 7:30 do ~~16:00. śpię od 22/23:00 do 6:00. chciałbym jednocześnie stworzyć rybom cykl dnia i nocy ale również mieć zapalone światło u rybek gdy jestem po południu w domu. światło paliłem od 7:00 do 19:00 ale szybko pojawiło się dużo glonów, i czytałem że to właśnie od światła. chciałem się zapytać, kiedy karmić i palić światło rybkom i może polecicie jakieś sposoby* lub sprzęt** do zmniejszenia ilości światła czy do karmienia. Z góry dziękuję za pomoc 

.

.

* próbowałem zasłonić część lampki folią aluminiową. lampka się zepsuła, i dopiero po tygodniu jak właśnie pakowałem ją do reklamacji zaczęła magicznie działać.

** budżet mam dość ograniczony ;)

Jeśli masz akwarium z dala od okna (światła słonecznego) to możesz zaświecać rybkom światło od pory południowej do wieczora, gdy kładziesz się spać, np. od 12.00 do 22.00.

W tym pomoże ci zwykły wyłącznik (programator) światła, chociażby taki:

image.jpeg.d007923ef8e7971f2f0452dc8f9febf9.jpeg

Przeciętnym roślinom wystarczy 10 godzin świecenia światła.

Karmić ryby możesz po powrocie do domu (czyli o tej 16.00 czy nawet 17.00)