tak Posted December 28, 2021 Share Posted December 28, 2021 witam. posiadam akwarium 54 litry z pokrywą firmy wromak z wbudowanym oświetleniem 14w. nie ma mnie w domu w godzinach od 7:30 do ~~16:00. śpię od 22/23:00 do 6:00. chciałbym jednocześnie stworzyć rybom cykl dnia i nocy ale również mieć zapalone światło u rybek gdy jestem po południu w domu. światło paliłem od 7:00 do 19:00 ale szybko pojawiło się dużo glonów, i czytałem że to właśnie od światła. chciałem się zapytać, kiedy karmić i palić światło rybkom i może polecicie jakieś sposoby* lub sprzęt** do zmniejszenia ilości światła czy do karmienia. Z góry dziękuję za pomoc . . * próbowałem zasłonić część lampki folią aluminiową. lampka się zepsuła, i dopiero po tygodniu jak właśnie pakowałem ją do reklamacji zaczęła magicznie działać. ** budżet mam dość ograniczony Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted December 28, 2021 Share Posted December 28, 2021 Jeśli masz akwarium z dala od okna (światła słonecznego) to możesz zaświecać rybkom światło od pory południowej do wieczora, gdy kładziesz się spać, np. od 12.00 do 22.00. W tym pomoże ci zwykły wyłącznik (programator) światła, chociażby taki: Przeciętnym roślinom wystarczy 10 godzin świecenia światła. Karmić ryby możesz po powrocie do domu (czyli o tej 16.00 czy nawet 17.00) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tak Posted December 28, 2021 Author Share Posted December 28, 2021 poszukam na allegro takiego programatora i rybki może nakarmię np o 16 i o 22 mniejszymi porcjami żeby było zdrowiej. Dzięki wielkie za odpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts