Jump to content

rośliny nie rosną ,glony


tomlo1973
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich .

Na imię mam Tomek ,jestem nowy na tym forum i akwarystyką zajmuje się od kwietnia ubiegłego roku .

Problem jaki mam to słabo rosnące rośliny ,atakowane przez glony na liściach i nitki .

Akwarium 112 l ,obsada to mieczyki ,gupiki,neonki,kiryski i molinezje .

Filtr zewnętrzny Tetra ex700

Oświetlenie 2 tuby led aquael 16w (suny i plant) ,świecę 10 h/24

Dozuje co2 z butli 10 h/24

Parametry wody 

pH 7
GH 9
KH 6
K 25-30
NO3 20
Po4 2
Mg 9
Ca 30

https://www.fotosik.pl/zdjecie/4214f8f16532416e

 

20200204_094118.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Te ciemne pedzelkowate to krasnorosty. Wszystkie żyworódki a zwłaszcza molinezje produkują masę odchodów. Krasnale powstają z brudu w zbiorniku, zwłaszcza tego unoszącego się w wodzie. Kirysy przekopują dno, a że jest ze żwiru dość sporej granulacji, wzbudzają podłoże a syf oblepia rośliny.

 

Podmiany w tym przypadku powinny być cotygodniowe, z bardzo dokładnym czyszczeniem dna, ale bez grzebania w nim. Masz też jak dla mnie za wysoki poziom PO4, powinien max dochodzić do wartości 1.

Ile masz jeszcze roślin w baniaku? Zrób fotę całości. Ewidentnie coś hamuje wzrost roślin. Podaj więcej szczegółów w opiece nad zbiornikiem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...