lumcia Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 Witam, od niedawna zaczęłam interesować się akwarystyką. Bardzo spodobały mi się akwaria z wystrojem jak z rwącej rzeki. Zmierzyłam parametry wody: ph 7.2 gh 15 kh 12. Wymiary mojego akwarium to 60x 35x 30 . (dł xszer.xwys. ) Czy dobrze dobrałam obsade? - przylga chińska 4szt. - brzanka wysmukła 6 szt. -danio chorape 8-10 szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 29, 2016 Share Posted June 29, 2016 Brzanki wysmukłe to ryby spokojnych strumieni wód czarnych - miękka, kwaśna woda zabarwiona taninami. Na pozostałe ryby też za twardo. Do takich parametrów, w takich wymiarach zbiornika sugeruję się zastanawić nad filtrem RO lub zmianą planów w kierunku kardynałków chińskich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lumcia Posted June 30, 2016 Author Share Posted June 30, 2016 (edited) Brzanki wysmukłe to ryby spokojnych strumieni wód czarnych - miękka, kwaśna woda zabarwiona taninami. Na pozostałe ryby też za twardo. Do takich parametrów, w takich wymiarach zbiornika sugeruję się zastanawić nad filtrem RO lub zmianą planów w kierunku kardynałków chińskich. Do jakich parametrów najlepiej w tym przypadku zmiękczyć wodę? Po zmiękczeniu wody ta obsada byłaby dobra? Albo zamiast wysmukłych brzanek grupka 5 szt. innych? Edited June 30, 2016 by lumcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 30, 2016 Share Posted June 30, 2016 Wysmukła GH jak najbliższe zeru. Danio choprae ~5GH, na przylgę lepiej akwa 80cm, dodatkowo b. wysmukła to brzanka wód chłodnych, 23-25 stopni, ale nie całkiem zimnych, jak reszta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lumcia Posted June 30, 2016 Author Share Posted June 30, 2016 To jednak za niskie do zbicia parametry. Zrezygnuję z brzanki wysmukłej. Czy np danio pręgowane / lamparcie (8zt.) z samcem wielkopłetwa i przylgi (4szt.) by pasowały do parametrów wody? Bardziej może na lamparcie bym postawiła bo nie mają takich płetw rozłożystych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 30, 2016 Share Posted June 30, 2016 Nie w takim akwarium. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts