Jump to content

Zimne wody 63l

lumcia
 Share

Recommended Posts

Witam, od niedawna zaczęłam interesować się akwarystyką. Bardzo spodobały mi się akwaria z wystrojem jak z rwącej rzeki. Zmierzyłam parametry wody: ph 7.2 gh 15 kh 12. Wymiary mojego akwarium to 60x 35x 30 . (dł xszer.xwys. ) Czy dobrze dobrałam obsade?

- przylga chińska 4szt.

- brzanka wysmukła 6 szt.

-danio chorape 8-10 szt.

Brzanki wysmukłe to ryby spokojnych strumieni wód czarnych - miękka, kwaśna woda zabarwiona taninami. Na pozostałe ryby też za twardo. Do takich parametrów, w takich wymiarach zbiornika sugeruję się zastanawić nad filtrem RO lub zmianą planów w kierunku kardynałków chińskich.

Brzanki wysmukłe to ryby spokojnych strumieni wód czarnych - miękka, kwaśna woda zabarwiona taninami. Na pozostałe ryby też za twardo. Do takich parametrów, w takich wymiarach zbiornika sugeruję się zastanawić nad filtrem RO lub zmianą planów w kierunku kardynałków chińskich.

Do jakich parametrów najlepiej w tym przypadku zmiękczyć wodę? Po zmiękczeniu wody ta obsada byłaby dobra?

Albo zamiast wysmukłych brzanek grupka 5 szt. innych?

Edited by lumcia

To jednak za niskie do zbicia parametry. Zrezygnuję z brzanki wysmukłej. Czy np danio pręgowane / lamparcie (8zt.) z samcem wielkopłetwa i przylgi (4szt.) by pasowały do parametrów wody?  Bardziej może na lamparcie bym postawiła bo nie mają takich płetw rozłożystych.