patis1992 Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 Cześć witam, od dzisiaj jestem posiadaczem filtra RO jako że zakładam solankę no ale jest jedna rzecz o która chciałbym zapytać mianowicie:Czy woda odpadowa ta z czerwonego wężyka nada się na podmianę w moim akwarium tropikalnym.Wpadłem na ten pomysł z tego względu że podmiany robię zwykłą kranówą prosto do akwa co powoduje u mnie gigantyczny wzrost PO4 który potem długo się utrzymuję. Zrobiłem test na PO4 takiej wody i okazuje się że jest ponad połowę mniejsza (odpadowa z RO)!Filtr mam 4 fazowy kran->węgiel->5 mikro->50GPD->RiCzyli w przypadku odpadowej wchodzi tylko w grę węgiel aktywny i filtr 5 mikronów. Nie wydaje mi się żeby lanie takie wody było złe ale zanim wleje nieświadomy coś dziwnego o czym nie mam pojęcia wole zapytać!Z góry dzięki za informację! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 Woda odpadowa to nie do końca to. Membrana gdzieś musi się pozbyć nadmiarów wszystkiego - właśnie do tej wody. Czy np. jeśli w kranie masz KH=10 (dla przykładu), po membranie masz 0, to w odpadzie masz KH=12-15. Innymi słowy odpad jest mocniej "stężony". 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted June 21, 2016 Share Posted June 21, 2016 Woda odpadowa to woda odpadowa. Nadaje się tylko do podlewania kwiatów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted June 22, 2016 Share Posted June 22, 2016 Woda odpadowa to woda odpadowa. Nadaje się tylko do podlewania kwiatów. I to jedynie tych tolerujących twardą wodę. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted June 22, 2016 Share Posted June 22, 2016 Cóż, amatorzy od kwiatków pewnie mówią, że odpad ro można lać do akwarium :-D generalnie na ogród wylewam i jakoś to działa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted June 22, 2016 Share Posted June 22, 2016 Ogródek tym podlejesz, ale jak masz jakieś rośliny lubiące jałową, kwaśną glebę (jak np. moje rosiczki) to nie nada. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts