matias515 Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Witam, Jakieś 2 tyg temu przesiadłem się ze zbiornika 125l na 240l. Postanowiłem użyć na podłoże ziemie ogrodową plus żwirek, widząc świetne efekty w poprzednim akwarium. Użyłem około 10-15l ziemi ogrodowej i zasypałem to czarnym żwirkiem o granulacji 1-3mm (40kg). Zaraz po zalaniu woda była mętna co mnie nie dziwiło jednak teraz po dwóch tygodniach powinna się już chyba wyklarować? Szczególnie że w tej chwili pracują 2 filtry: jb e701 i e901. Woda ma kolor żółtawo-brązowy. Jest szansa że się to jeszcze wyklaruję? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Zaraz po zalaniu woda była mętna co mnie nie dziwiło A powinno. Śpieszyło się z zalewaniem? Nie zdarzyło mi się mieć nigdy zmętnienia po zalaniu akwa, a z pewnością nie takiego które nie ustąpiłoby po godzinie czy dwóch.Gruby żwir z pewnością nie ułatwia odizolowania ziemi od słupa wody. Osobiście jestem zwolennikiem stosowania piachu w akwarium, a przy ziemi to obowiązkowo. Mógłbyś spróbować odfiltrować to jakimś mechanikiem z watą, ale nie ma gwarancji sukcesu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
matias515 Posted May 1, 2016 Author Share Posted May 1, 2016 Będę załamany jak będę musiał zrobić restart... Kurde, w starym zbiorniku nie miałem problemów, szczególnie że żwirek był o większej granulacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 Dawno powinno się już wyklarować. Tak jak pisze ahr, spróbuj filtrować watą. Jesteś pewny że żwirek nie wymieszał się z ziemą? Nie zalewałeś akwarium zbyt szybko? Jak często grzebiesz w podłożu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
matias515 Posted May 1, 2016 Author Share Posted May 1, 2016 Akwa zalałem dokładnie 1,5 tyg temu. Tego się właśnie obawiam że w którymś miejscu musiała się zrobić mniejsza warstwa żwirku. Czyli mówicie żeby do jednego z koszy dać waty? I jakbym jeszcze dodał codzienne podmiany wody? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jongover Posted May 1, 2016 Share Posted May 1, 2016 W filtrze zewnętrznym może być ciężko z watą. Chyba że chce Ci się codziennie go otwierać i czyścić watę. Lepiej gdybyś dał watę do jakiegoś wewnętrznego. Możesz spróbować z tymi podmiankami. Sądze że 20% dziennie przez 5 dni powinno wystarczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
matias515 Posted May 30, 2016 Author Share Posted May 30, 2016 (edited) Witam ponownie, temat do zamknięcia, udało się opanować sytuację, częste podmiany przyniosły efekt PS Mam do oddania 4 dorosłe żałobniczki. Edited May 30, 2016 by matias515 Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted May 30, 2016 Share Posted May 30, 2016 Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany. Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz się z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts