Jump to content

Wytrzymałość podłogi - jakie akwarium

kicaj
 Share

Recommended Posts

Czy ktoś zastanawiał się jaka jest maksymalna nośność stropu, tzn. jak ciężkie akwarium można postawić w mieszkaniu, w bloku?

Inna sprawa jak z domami jednorodzinnymi - tam na wylewce jest jeszcze izolacja - jaką ma nośność? Słyszałem że może się ugiąć pod ciężkim akwa i z tego powodu robi się samą wylewkę.

Ktoś ma jakieś doświadczenia?

With mobilephone sent.

Wytrzymałość stropu to nie problem w przypadku stropów betonowych. Jeśli natomiast w domu jest strop drewniany, to już takie 700-1000kg może być problemem. W każdym wypadku warto ustawiać duże akwarium przy ścianie nośnej żeby nie spowodować nadmiernego ugięcia stropu. Takie ugięcie w dopuszczalnym zakresie nie jest niebezpieczne, ale może np. spowodować powstanie pęknięć na tynkach ścian działowych piętro niżej.

Tak poza tym, to ja się zawsze bardziej obawiam awarii wodnej takiego akwa w bloku. Nie chcę sobie wyobrażać, jak wygląda pęknięcie np. 1000 litrów np. na 3 piętrze. :)

to też problem ;)

ale od zalania można się ubezpieczyć, więc nie tak źle. Gorzej gdy naruszy się konstrukcję budynku...

zakładając że akwarium, przykładowo, 300 litrowe  waży wraz z osprzętem ponad 500kg, a w dodatku oparte punktowo, albo prawie punktowo, to nacisk w tym miejscu wydaje mi się na tyle duży iż mogą być problemy. Tyle że nie jestem w tej kwestii specjalistą...

zakładając że akwarium, przykładowo, 300 litrowe  waży wraz z osprzętem ponad 500kg, a w dodatku oparte punktowo, albo prawie punktowo, to nacisk w tym miejscu wydaje mi się na tyle duży iż mogą być problemy. 

Zakładając, że rzeczone akwarium, nawet ważące 500kg będzie stało na szafce z np. ośmioma nóżkami, nacisk na jedną nogę wyniesie delikatnie ponad 60kg. Przy najbliższej rodzinnej imprezie zbierz osiem osób i stańcie w miejscu, w którym planujesz postawienie zbiornika - jeśli po minucie będziecie stali w tym samym miejscu, śmiało stawiaj zbiornik.

to też problem ;)

ale od zalania można się ubezpieczyć, więc nie tak źle. Gorzej gdy naruszy się konstrukcję budynku...

zakładając że akwarium, przykładowo, 300 litrowe  waży wraz z osprzętem ponad 500kg, a w dodatku oparte punktowo, albo prawie punktowo, to nacisk w tym miejscu wydaje mi się na tyle duży iż mogą być problemy. Tyle że nie jestem w tej kwestii specjalistą...

Ubezpieczenie to tylko pieniądz... Zalanie np. 3 sąsiadów po kolei jest problemem natury moralnej, którego nie chciałbym nigdy być udziałem ;)

500kg waży dobry regał z książkami - to nie ciężar. Powierzchnia 2 m2 daje 250kg/m2 a to jest chyba minimalna dopuszczalna wytrzymałość stropu w jakimkolwiek pomieszczeniu.