damianzgierz Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Jak w temacie. W weekend mam zamiar wkońcu wystartować ze zbiornikiem. Słyszałem coś o piasku z jakiegoś marketu OBI czy coś takiego. Ktoś coś wie może na ten temat? I ile kosztuje? Czy lepiej kupić piasek akwarystyczny pakowany z takich małych woreczkach? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 (edited) ZEW kupisz w OBI/LM. Ostatnio jak kupowałem było 10zł za 20kg. Takim workiem wysypałem dno akwa 80x35 na 5cm grubo, jeszcze mi zostało do hodowli przekopnic kilka kilo. Piasek drobny, delikatny, jasny. Nigdy nie płukałem go więcej, niż 5-6 razy, a płucze się łatwo i szybko. Osobiście moge polecić, jeśli nie potrzebujesz czegoś ciemniejszego/żółtego jak Kreisel/Sobex, które lubią w parametrach mieszać. Alternatywnie możesz próbować piasek z żwirowni, ale to już zalezy co się trafi. Tu masz do obejrzenia wycinek z mojej 25l z 3-centymetrowym raczkiem moczarowym na wierzchu ZEWu. Edited March 29, 2016 by Dhuz Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Popieram, tylko ZEW. Jestem po płukaniu 3 worków do nowej 450-tki. Ma mało zanieczyszczeń, więc szybciutko się płucze. Używam go od dawna - mam go w 3 baniakach, kiedyś nie zmieniał parametrów, ostatnio nie mierzyłem. Jedyny minus jest taki, że jest bardzo drobny i pył osiada na elementach wystroju akwarium, a i w filtrze można go znaleźć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 29, 2016 Author Share Posted March 29, 2016 A ile mniej więcej bym potrzebował żeby wysypać akwarium 120x50 na około 5cm grubości? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Kup 3 worki, na wszelki wypadek. Powinno starczyć 2, ale może nie wyrobić. W razie czego piasek zawsze się przyda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Ja jeszcze polecam piasek z tego składu budowlanego na wojszycach we Wrocławiu. Podobna cena, płucze się raz dwa, a jeszcze dokładnie granulację można wybrać co do ilości, policz sobie w litrach (15l, czyli jakieś niecałe 30kg) Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmarc Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 No pewnie, zawsze można się kopsnąć ze Zgierza do Wrocka po 3 worki piasku, a przy okazji poczuć atmosferę ESK Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 29, 2016 Share Posted March 29, 2016 Aaaa prawda O ESK może nie będę się wypowiadać ^^ Ale co do obliczeń, to jakoś tyle potrzebuja Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 30, 2016 Author Share Posted March 30, 2016 Dzięki za pomoc. 60kg piasku kupione dziś w OBI Temat do zamknięcia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts