damianzgierz Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Wczoraj kupiłem używany filtr JBL e1501. Dostałem go tak jak stał i pracował cały czas w akwarium. I teraz tak od dołu jest ceramiką później bio Balle, następnie keramzyt i w ostatnim koszu gąbka. Pierwszy raz mam do czynienia z kubełkiem więc moje pytanie brzmi- czy to jest dobra konfiguracja? czy może coś zmienić wyjąć albo dołożyć? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Wczoraj kupiłem używany filtr JBL e1501. Dostałem go tak jak stał i pracował cały czas w akwarium. I teraz tak od dołu jest ceramiką później bio Balle, następnie keramzyt i w ostatnim koszu gąbka. Pierwszy raz mam do czynienia z kubełkiem więc moje pytanie brzmi- czy to jest dobra konfiguracja? czy może coś zmienić wyjąć albo dołożyć? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Napisz coś więcej o akwarium; ryby, rośliny czy masz dodatkowy filtr i jaki. ps. generalnie najlepiej wywal wkłady o ile człowiek nie był zaufany. ps2. normalnie w tych filtrach masz 3x gąbka + spód z keramzytem Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 O akwarium mogę napisać na razie tyle że jest zamówione i będzie pod koniec przyszłego tygodnia. Na tą chwilę mam pokrywę i filtr. I jestem w trakcie kompletowania sprzętu. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted March 24, 2016 Share Posted March 24, 2016 Napisze ci dokładnie; będzie łatwiej; * Jakie są dokładne wymiary akwarium * Jakie stworzenia zamierzasz hodować * Czy masz zamiar dokupować dodatkowy filtr * Jakie/jak dużo roślin zamierzasz mieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 24, 2016 Author Share Posted March 24, 2016 (edited) *Akwarium będzie miało wymiary 120x50x50. *Ze stworzeniami jeszcze przyjdzie czas na decyzję po zalaniu i zrobieniu testów wody, ale ogólnie rzeczą biorąc nie zamierzam przesadzać z obsadą. Ze dwie trzy większe rybki jakieś stadko i może coś przydennego. *Co do dodatkowego filtra to jeśli będzie taka konieczność to kupię ale jeśli nie będzie takiej potrzeby to wolę zostać przy samym kuble. *Roślin trochę chciałbym mieć, docelowo będzie to akwarium roślinne ale rośliny mało wymagające, przynajmniej na początek. Światło około 0.38W/l Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Edited March 24, 2016 by damianzgierz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 I teraz tak od dołu jest ceramiką później bio Balle, następnie keramzyt i w ostatnim koszu gąbka. Mogą te wkłady zostać. Wczoraj kupiłem używany filtr JBL e1501. Dostałem go tak jak stał i pracował cały czas w akwarium. Czyli nie wiesz czy sprzedający nie miał problemów więc: Wkłady: ceramika, kermazyt i gąbki do wrzątku na kilka minut. Cały filtr, biobale do roztworu nadmanganianu potasu 1g / 1 L i moczyć z godzinę żeby odkazić. Cały filtr i wkłady rozbierasz, dotykasz w rękawiczkach, wyciągasz ( z wrzątku czy roztworu nadmanganianu) w innych, chodzi o to żeby nie przenieść żadnych pasożytów ani niepotrzebnych stworzeń, bo na dzień dobry zafundujesz sobie problemy. I z czym kolwiek filtr miał styczność w domu również idzie do odkażenia, np. jak próbowałeś czy chodzi filtr w wiadrze, to wiadro albo wrzątek albo nadmanganian. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vercynogetorix Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Mogą te wkłady zostać. Czyli nie wiesz czy sprzedający nie miał problemów więc: Wkłady: ceramika, kermazyt i gąbki do wrzątku na kilka minut. Cały filtr, biobale do roztworu nadmanganianu potasu 1g / 1 L i moczyć z godzinę żeby odkazić. Cały filtr i wkłady rozbierasz, dotykasz w rękawiczkach, wyciągasz ( z wrzątku czy roztworu nadmanganianu) w innych, chodzi o to żeby nie przenieść żadnych pasożytów ani niepotrzebnych stworzeń, bo na dzień dobry zafundujesz sobie problemy. I z czym kolwiek filtr miał styczność w domu również idzie do odkażenia, np. jak próbowałeś czy chodzi filtr w wiadrze, to wiadro albo wrzątek albo nadmanganian. I to się nazywa wyczerpująca odpowiedź - ps. możesz też po prostu kupić nowe wkłady, nie są drogie z tego co widziałem. oczywiści sam kubeł i tak trzeba odkaźić Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 25, 2016 Author Share Posted March 25, 2016 Ok, dzięki za podpowiedzi. Nowe wkłady gąbkowe już zamówione. A co z tą ceramiką które jest na samym dole? Oczywiście też jest do wymiany tylko słyszałem że niektóre mogą zatwardzać wodę. Czy to prawda? Jeśli tak to jakie polecacie? I czy keramzyt albo coś dawać jeszcze pod gąbki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Jak chcesz dobre wkłady to tylko siporax lub matrix ale to kosztuje jak coś tańszego to żółta ceramika 600. Te wszystkie tanie ceramiki po kilka zl/litr sobie daruj bo faktycznie niektóre zatwardzają wode a i ich porowatość pozostawia wiele do życzenia. Filtr zasyp bio wkładem ile się da gąbki tylko w pierwszym koszu od góry. Lumia 640 Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 25, 2016 Author Share Posted March 25, 2016 Jak chcesz dobre wkłady to tylko siporax lub matrix ale to kosztuje jak coś tańszego to żółta ceramika 600. Te wszystkie tanie ceramiki po kilka zl/litr sobie daruj bo faktycznie niektóre zatwardzają wode a i ich porowatość pozostawia wiele do życzenia. Filtr zasyp bio wkładem ile się da gąbki tylko w pierwszym koszu od góry. Lumia 640 600? A co ona ze złota jest? :-D Bio wkładem czyli te bio balle? Czy co? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 (edited) 600 ma w nazwie bio wkład to ceramika,kermazyt,zeolit,spiekane szkło wszystko to na czym się bakterie osiedlaja.Lumia 640 http://allegro.pl/bio-ceramika-wklad-biologiczny-biocera-600-1l-i5017399983.html Edited March 25, 2016 by raiders Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 25, 2016 Author Share Posted March 25, 2016 Czyli zasypać wszystko tym i na samą górę gąbkę? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted March 25, 2016 Share Posted March 25, 2016 Tak na co się tam zdecydujesz syp ile wlezie. Lumia 640 Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 25, 2016 Author Share Posted March 25, 2016 Siporax, Matrix i Bioceramika 600 Aquaela już zamówione tak na zaś Zobaczymy co z tego będzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 Siporax, Matrix i Bioceramika 600 Aquaela już zamówione tak na zaś Zobaczymy co z tego będzie. wystarczyło zamówić jeden rodzaj a nie wszystko podałem kilka opcji abyś miał w czym wybrać Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 27, 2016 Author Share Posted March 27, 2016 A nie mogę dać na dół siporaxu, później matrixa, bio ceramiki i na górę gąbkę? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
raiders Posted March 27, 2016 Share Posted March 27, 2016 Nie no możesz spoko ale jak już kupiłeś siporax i matrix to ta bioceramika zbędna bo te dwa pierwsze media są 10 x lepsze od tej ceramiki i ja bym osobiście zasypywał tylko tymi dwoma na dzien dzisiejszy . A podałem kilka propozycji głównie dla tego bo nie każdy chce wydawać 40zl za 1 l wkładu ,wiele osób twierdzi ze chińska ceramika za 3 zl jest równie wydajna co taki matrix czy siporax co nie jest prawdą . Ale jak już kupiłeś to ok zasypuj tym co masz ,gąbka na górę będzie ok . Link to comment Share on other sites More sharing options...
damianzgierz Posted March 27, 2016 Author Share Posted March 27, 2016 Ok dzięki za rady. Skoro nikt już więcej nie ma nic do dodania to temat do zamknięcia Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts