MarioM Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 Witam Planuję niebawem zakupić kostkę 30L (30x30x35cm) z optiwhite. W sklepie, w którym chcę kupić, mają ofertę takiej kostki ze szkła 4mm i 6mm, oba bez wzmocnień. Zastanawiam się która grubość dla takiego litrażu jest odpowiednia (czytaj: bezpieczna), czy przy tak małej kostce to wszystko jedno? Do tej pory miałem akwa ze zwykłego szkła float i zawsze ze wzmocnieniami, a słyszałem, że usunięcie żelaza przy produkcji optiwhite sprawia, że szkło jest bardziej delikatne. Prawda to? Z góry dzięki Mario Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 4 mm jest wystarczająco bezpieczne, ale opti ma to do siebie, że lepiej wygląda z grubszego szkła, dlatego jeśli stać Cię, to bierz 6 mm Co do delikatności - jest bardziej kruche, jeśli uderzysz o narożnik, to łatwiej je uszkodzić, ale nie jakoś dużo łatwiej, także nie trzeba się martwić Szczególnie przy tak małym litrażu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 (edited) Kisi mi się w piwnicy kostka 35cm i powiem Ci, że z tego, co pamiętam to przy grubości szkła 4mm nie widziałem, by były większe odgięcia, stuknąłem też kilka razy czymś w szybę i nie ukruszyła się ani trochę, więc wytrzymałość jest raczej OK, pod warunkiem że nie przydzwonisz w coś całym baniakiem. Edited March 20, 2016 by Dhuz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts