rybyplus Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 (edited) Akwarium stoi od wczoraj i ma się dobrze Wymiary: 17 cm/ 24 cm/ 34 cm Filtracja: Aquael Circulator 500 + gąbka Podłoże: Piasek z czynnej 60-litrówki i trochę starego żwiru do akwarium Obsada: brak obsady Obsady nie ma i nie będzie, bo w 13 litrach nie ma co trzymać. Chyba że krewetki Red Cherry można trzymać w 13 litrach? Proszę o opinie na temat tego nanoakwarium. Edited March 13, 2016 by rybyplus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Obsady nie ma i nie będzie, bo w 13 litrach nie ma co trzymać. Chyba że krewetki Red Cherry można trzymać w 13 litrach? A jakie są parametry wody w akwarium? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybyplus Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 (edited) CI2 0 mg/l, pH ~7,2 GH <21*d NO3 0 mg/l NO2 0 mg/l Wyniki niedokładne, bo sprawdzałem paskiem JBL. GH z wysokie, to wiem. Tylko jak to obniżyć? Edited March 13, 2016 by rybyplus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Woda destylowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybyplus Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 (edited) AKTUALIZACJA 1) Kranówa ma GH 14, a to, co podwyższa, to nawóz. Przestaję dozować; 2) Zmieniłem tło i posadziłem więcej roślin Woda destylowana. Dziękuję, spróbuję. Edited March 13, 2016 by rybyplus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Jeśli uda Ci się zjechać trochę z twardościami to możesz śmiało wpuścić tu stadko Red cherry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybyplus Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Jeśli uda Ci się zjechać trochę z twardościami to możesz śmiało wpuścić tu stadko Red cherry. Red Cherry mam w ogólnym, tam mam GH 14. Ale na razie niczego nie wpuszczam, przecież ma ledwo dobę AKTUALIZACJA 2 GH powoli spada (woda gotowana). Teraz jest około 17. Pytanie: mam 90 % piasku ze stabilnego, dojrzałego akwarium, a gąbkę wypłukałem w wodzie z tego akwarium. Woda też jest w 30 % "dojrzała". Ile muszę czekać do wpuszczenia krewetek? Miesiąc (zwykle tyle czekam) czy tydzień, jak z rybami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted March 13, 2016 Share Posted March 13, 2016 Ja bym poczekała ten miesiąc, takie małe akwarium może mieć problemy ze złapaniem równowagi, a krewetki lubią stabilne warunki Chyba nie ma pośpiechu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybyplus Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 Ja bym poczekała ten miesiąc, takie małe akwarium może mieć problemy ze złapaniem równowagi, a krewetki lubią stabilne warunki Chyba nie ma pośpiechu? Oczywiście, że nie ma, nawet lepiej poczekać Zwłaszcza, że akwarium wygląda tak: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybyplus Posted March 13, 2016 Author Share Posted March 13, 2016 (edited) Mam zdjęcia, to wrzucę akwarium widziane od góry: AKTUALIZACJA: ślimaki!!! Edited March 13, 2016 by rybyplus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bahu100 Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 Postaraj się przy robieniu zdjęć bo na nich nic nie widać. Według mnie szkoda miejsca w akwarium na tak duży filtr,zastosowałbym filtr kaskadowy no i więcej roślin lepiej pogrupowanych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybyplus Posted March 14, 2016 Author Share Posted March 14, 2016 Bo tam i tak nic nie ma, ale spróbuję jakoś ustawić aparat. Może będzie lepiej. Kaskadowy mam, ale za dużą, bo do 40 litrów. Może kupię mniejszą. Co do roślin to mam za mało żwiru, a z 60-litrówki już za wiele nie wyciągnę. Może coś jeszcze posadzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rybyplus Posted March 18, 2016 Author Share Posted March 18, 2016 (edited) Akwarium ma się coraz lepiej, GH spadło do ok. 13. Jutro przenoszę 2 krewetki z głównej 60litrówki, trochę dlatego, że tam warunki są dużo gorsze, a trochę na próbę. Edited March 18, 2016 by rybyplus 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts