Vexatus Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Czy znacie jakieś ślimaki podobne nieco do zatoczków? Wraz z nową rośliną przywędrowało do mnie kilka małych ślimaczków, które wyglądają nieco podobnie do zatoczków, ale ich muszla jest dużo bardziej spłaszczona bocznie, oliwkowo-szara i bez plamek. Na razie nie mam jak wstawić zdjęcia, bo są małe (największy wyłowiony ma 3-4mm wielkości) i nie udało mi się im zrobić wyraźnej fotki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Może coś z rodzaju Gyraulus? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vexatus Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 Koledzy i koleżanki z innego forum podpowiadają, że to zatoczek moczarowy i chyba mają rację. Nawet nie wiedziałem, że są takie zatoczki. Upewnię się dopiero jak maluchy podrosną, bo teraz niewiele widać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dhuz Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Cóż, bez zdjęć to sobie możemy 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts