belver Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 (edited) Witam Kupuję pokrywę i myślę nad wyborem świetlówek. Zastanawiałem się nad wyborem 24W (44cm) SYLVANIA GROLUX T5 8500K oraz 15W (44cm) JUWEL DAY 6500K T8 . Co myślicie o tym połączeniu oraz jak oceniacie te świetlówki? Używa ktoś z was tego zestawu?Dodatkowe informacje:Akwarium i oświetlenie- 72l 60x30x40 oraz 39W 0.55W/L-Podłożę-Piasek 0.6-1.2mm "jeszcze nie wiem"-Rośliny- Planuje posadzić mchy oraz rogatki-Obsada-Kolcobrzuchy karłowate lub raki CPO+krewetki neocardina yellow/amano-W akwarium będzie też korzeń pokryty mchem nadal nie zdecydowałem się jak wielki.-Oczywiście sporo kryjówek dla raczków lub kolcobrzuchów zależy co wybioręChciałbym jeszcze wiedzieć czy poza kulkami nawozowymi będę musiał używać innych nawozów. Może CO2 w płynie lub innych preparatów przy tym natężeniu światła 0.55W/L? Proszę o dobrą radę Edit: Dodam ,że moje akwarium jest blisko okna niecały metr(65cm) ukryte za ścianą. Prawie żadne światło tam nie dociera . Posiadam rolety lecz nadal boję się ataku glonów przy takim oświetleniu oraz kulkach nawozowych. Edited February 10, 2016 by belver Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Jak się boisz to wywal tą świetlówkę 24W i zostaw tylko 15W. Mech i rogatek raczej światła dużo nie potrzebuje a i nawóz w podłożu im na wuj potrzebny... PS. glony nie robią się od światła słonecznego tylko od bajzlu w akwarium. Serio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belver Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 Jak się boisz to wywal tą świetlówkę 24W i zostaw tylko 15W. Mech i rogatek raczej światła dużo nie potrzebuje a i nawóz w podłożu im na wuj potrzebny... PS. glony nie robią się od światła słonecznego tylko od bajzlu w akwarium. Serio. A czy zestawienie barw GROLUX 8.5k i Juwel Day 6.5k będzie odpowiednie(naturalne)? Wiesz coś może na ten temat? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 W takich proporcjach jak masz (24W T5/15W T8) to raczej różowo będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belver Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 W takich proporcjach jak masz (24W T5/15W T8) to raczej różowo będzie. Hm a wiesz może jaką świetlówkę 24W wybrać żeby nie było różowo tylko naturalnie? Bardzo nie lubię sztucznych i jaskrawych barw. Mam jeszcze do wyboru Świetlówki T5 24W-45cm High-Lite Day,Aquastar,Colour Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 6500K da Ci białe światło. Te wszystkie "roślinne" mają lekko różowy odcień, o ile jeśli da się taką z tyłu a z przodu właśnie 6500K to tak to nie razi w oczy (ale w Twoim przypadku ta różowa będzie dużo mocniejsza więc może być ciężko ją "zagłuszyć"). W przypadku roślin które planujesz nie widzą potrzeby brania świetlówki innej niż 6500K. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 (edited) Kwestia gustu, mnie "czyste" 6500k denerwuje. Dlatego mam póki co 2x6500k i 2x10kk. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Edited February 10, 2016 by WitoldM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yuurei Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 A ja sobie bardzo chwalę połączenie 8500+6500, nawet z przewagą 8500. Tylko faktycznie z przodu lepiej mieć 6500. Generalnie może jest lekko różowo, ale kolory ryb prezentują się pięknie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
belver Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 Kwestia gustu, mnie "czyste" 6500k denerwuje. Dlatego mam póki co 2x6500k i 2x10kk. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka I jak prezentuje się twoje połączenie? Masz może jakieś zdjęcie? Mam do wyboru zamiast Groluxa jeszcze świetlówkę 9k oraz 10k. Już rozwiązałem swój problem ale jeśli macie jakieś rady proszę pisać. Dziękuje wszystkim:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts