Jump to content

Akwarium 112l lowtech

ryszard233
 Share

Recommended Posts

Hej.Czy akwarium 112l z oświetleniem 3x18w z podłożem na ziemi ogrodowej może funkcjonować bez co2 i bez nawożenia? Czy w takim akwa rośliny sobie poradzą?

Oczywiście, że sobie poradzą ale warto je umiejętnie dobrać, bo niektóre gatunki wymagają naprawdę dużo. Co do nawożenia to zawsze warto dodawać carbo i potas z zewnątrz bo to jest potrzebne, a szybko zaczyna brakować. Dopiero planujesz takie akwarium czy już masz i się upewniasz?

Co do nawożenia to zawsze warto dodawać carbo i potas z zewnątrz bo to jest potrzebne, a szybko zaczyna brakować.

I to już nie będzie LT...

Do tego typy zbiorników, "łapek" raczej się nie pcha, nie licząc czyszczenia filtra(z reguły są to filtry mechaniczne) i podmian 2-3 razy do roku..

Reszta tak jak piszesz, odpowiednio dobrane rośliny i obsada, która do słupa wody dostarczy co trzeba.

Ja bym ograniczył światło do 2x18W (chyba że nie możesz odłączyć żadnego modułu), wtedy Twój plan by miał większe szanse powodzenia jest teraz.

Co do roślin w tym dziale jest podklejony taki temat: "Lista roślin cieniolubnych"

Z CO2 tak, z węgla jako takiego nie. Ja miałem 1,1W/L w 25l nie dawałem CO2, dawałem carbo, glonów nie było. Za to jak się już dorobisz wysypu to może być ciężko. Bez dodawania reszty nawozów przy takim świetle też może być ciężkawo.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka