ryszard233 Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Hej.Czy akwarium 112l z oświetleniem 3x18w z podłożem na ziemi ogrodowej może funkcjonować bez co2 i bez nawożenia? Czy w takim akwa rośliny sobie poradzą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrkojiro Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Hej.Czy akwarium 112l z oświetleniem 3x18w z podłożem na ziemi ogrodowej może funkcjonować bez co2 i bez nawożenia? Czy w takim akwa rośliny sobie poradzą? Oczywiście, że sobie poradzą ale warto je umiejętnie dobrać, bo niektóre gatunki wymagają naprawdę dużo. Co do nawożenia to zawsze warto dodawać carbo i potas z zewnątrz bo to jest potrzebne, a szybko zaczyna brakować. Dopiero planujesz takie akwarium czy już masz i się upewniasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted September 14, 2015 Share Posted September 14, 2015 Co do nawożenia to zawsze warto dodawać carbo i potas z zewnątrz bo to jest potrzebne, a szybko zaczyna brakować. I to już nie będzie LT... Do tego typy zbiorników, "łapek" raczej się nie pcha, nie licząc czyszczenia filtra(z reguły są to filtry mechaniczne) i podmian 2-3 razy do roku.. Reszta tak jak piszesz, odpowiednio dobrane rośliny i obsada, która do słupa wody dostarczy co trzeba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted September 14, 2015 Author Share Posted September 14, 2015 (edited) No tak carbo to już nawożenie.Myśle ze podawanie carbo i potasu może być, ale nie chce podawać co2.Jakie rośliny proponujecie? Edited September 14, 2015 by darekbart Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Ja bym ograniczył światło do 2x18W (chyba że nie możesz odłączyć żadnego modułu), wtedy Twój plan by miał większe szanse powodzenia jest teraz. Co do roślin w tym dziale jest podklejony taki temat: "Lista roślin cieniolubnych" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted September 15, 2015 Author Share Posted September 15, 2015 A czy przy oświetleniu 3x18W mogę zrezygnować z co2? Nie spowoduje to nadmiernego przyrostu glonów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WitoldM Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Z CO2 tak, z węgla jako takiego nie. Ja miałem 1,1W/L w 25l nie dawałem CO2, dawałem carbo, glonów nie było. Za to jak się już dorobisz wysypu to może być ciężko. Bez dodawania reszty nawozów przy takim świetle też może być ciężkawo. Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard233 Posted September 18, 2015 Author Share Posted September 18, 2015 (edited) Akwarium jeszcze przed restartem. Edited September 18, 2015 by ryszard233 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts