erykzz Posted September 1, 2015 Share Posted September 1, 2015 Zamówiłem wczoraj mały zestawik, mały bo jednak wcale takie wielkie to akwarium nie będzie ale postaram się zrobić tak aby cieszyło oko. Będzie to już moje drugie akwarium na tym forum. W późniejszym czasie planuje w tej kostce muszlowce. Jutro paczka powinna dojść to od razu będę wrzucał fotki co się dzieje i co dalej planuje. Akwarium · CUBE 40x40x40Ogrzewanie · Aqua szut hot 15w Oświetlenie · AQUAEL LEDDY 390 Dekoracje · Czarny bristol · Łupek czarny · Muszle winniczka Filtracja i napowietrzanie · AQUAEL FZN-3 Nawożenie · Brak Roślinność · Anubias Podłoże · Piasek biały kwarcowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erykzz Posted September 9, 2015 Author Share Posted September 9, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
locdog Posted September 9, 2015 Share Posted September 9, 2015 Muszlowce w kostce? Nie wiem czy to się sprawdzi. Lepiej niech się wypowiedzą eksperci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted September 10, 2015 Share Posted September 10, 2015 Bardzo ładnie wygląda ten ciemny kamień na białym piasku - nawet fajny zbiorniczek... Ale... Moim zdaniem troszkę zmarnowany potencjał takiej kostki na tanganikę. Wysokie akwarium które w górnej połowie będzie totalnie puste. Muszlowce w kostce? Nie wiem czy to się sprawdzi. Muszlowce jak najbardziej mogą tutaj mieszkać, niemniej dno nie jest duże a ze względu na jego kształt będzie mógł tu być tylko jeden gatunek i to też z tych mniejszych (multifasciatusy, brevisy, alto shell, ostatecznie caudopunctatus - i chyba nawet na parkę tych ostatnich bym się zdecydował z racji na aranżację tego zbiornika, caudo lubią popływać w wyższych partiach akwarium i lubią skałki tak samo jak muszle). Pomyślałbym o wpasowaniu gdzieś w róg nurzańca który z czasem położy się na tafli dając fajny efekt i przy okazji przysłaniając światło, którego jest tu wyraźnie za dużo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erykzz Posted September 15, 2015 Author Share Posted September 15, 2015 W akwarium są już rybki - Neolamprologus Caudopunctatus i dwa ślimaki Military Helmet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Bardzo lubię caudopunctatusy, sam je mam i nie żaluję, to piękne i bardzo ciekawe w obserwacji rybki. Życzę żebyś miał z nich conajmniej tyle radości co ja ze swoich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erykzz Posted September 16, 2015 Author Share Posted September 16, 2015 A tak to wygląda w nocy: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erykzz Posted December 18, 2015 Author Share Posted December 18, 2015 Obsada zmieniona na Neolamprologus brevis, gdyż Caudopunctatusy zdechły z powodu złych parametrów wody (zbyt miękka). Brevisy mam od wczoraj i jeszcze nie zdążyły się zaaklimatyzować chociaż już zaczęły przekopywanie akwarium. Zmieniłem też grzałkę na trochę mocniejszą bo 50-watowa nie dawała rady oraz znacznie przyciemniłem. Posadzę z tyłu nurzańca aby odrobinę zakryć grzałkę bo strasznie razi w oczy. Aktualnie: PH 8 GH 17 KH 15 No3 20mg/l Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erykzz Posted December 20, 2015 Author Share Posted December 20, 2015 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
erykzz Posted August 29, 2016 Author Share Posted August 29, 2016 (edited) Brevisy wydałem, po raz kolejny próbuje z Caudopunctatusami. Są już u mnie około 3 miesięcy ale ostatnio coś zaczęły się chować. Filterek zmieniony na JBL Cristalprofi e701. Zapomniałem się pochwalić pokrywą którą już mam bodajże pół roku, zrobiona na zamówienie. Parametry: PH 7,5 GH 17 KH 17 No3 20mg Temperatura 27° Edited August 29, 2016 by erykzz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luna Posted March 18, 2018 Share Posted March 18, 2018 Wiem, że temat od dawna nie był aktualizowany i pewnie bawię się trochę w archeologa, ale co tam. Bardzo lubię takie kostki podoba mi się aranżacja którą stworzyłeś, ma fajny klimat. Czy akwarium nadal istnieje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts