Jump to content

Pierwsze akwarium

Recommended Posts

Witam, proszę o porady, dostałam od znajomego akwarium 20l.  Podłoze hmmm piaskowe, rybki; 1 bojownik, 2 paletki, 2 mieczyki i 4 glonojady (1 żółty), troche roslinek, wyposazenie pełne.  Mam drugie akwarium o wymiarach  66 cm, 35 cm, 32 cm. Chciałabym przeniesc do niego obecne rybki. I jakie rybki moge dokupic do tych co mam. Ogólnie nie wiem czy te rybki moga byc razem. Prosze o porady. post-23183-0-18433500-1440625168_thumb.jpgpost-23183-0-17675400-1440625221_thumb.jpeg

To nie paletki, tylko skalary... Sugeruję zapytać wujka google o pomoc  i poczytać sobie o rybach, które posiadasz. Na szybko:

Skalary minimum 100x40x50 akwarium bo to pokaźne ryby. Woda lepsza miękka i lekko kwaśna.
Mieczyki i molinezja czarna (tak, masz molinezję) wypada chociaż 100x40x40, bo też niemałe i robią syf w akwarium. Drastycznie inny biotop, niż skalary - woda twarda, zasadowa.

Jeśli 'glonojady' to zbrojniki 'pospolite', to dla 4 sztuk wypada zapewnić też akwarium w granicach takiego z dnem 100x40, mówimy tu o rybach dorastających spokojnie do 12, a nawet do 15 cm. Woda taka, jak dla skalarów będzie najlepsza.

Bojownik od wielkiej biedy w tym akwarium może zostać (coś go nie widać, czyżby skalary go sterroryzowały?) ale nie trzymaj w akwarium z nim wapieni, ani muszli, bo mieszają na niekorzyść ryby w parametrach wody. Dla bojownika 66x35x32 dużo lepsze, w takim akwarium można się pokusić o dołożenie ok. 10 sztuk mniejszych razbor, np. Hengela.

Niestety dla większości Twoich ryb żadne z Twoich akwariów się nie nadaje. Oczywiście możesz je tam trzymać, nikt Ci fizycznie nie zabroni, ale nie będziesz mieć z tego należycie dużo radości, bo rybom jest zwyczajnie ciasno - w dodatku szybko wykończą je ich własne odchody, których w takiej wielkości akwarium będzie zwyczajnie zbyt dużo, by sobie ono z nimi poradziło.

Czy to jakiś troll akwarystyczny ? W obydwu akwariach możesz trzymać co najwyżej drobniczka jednodniowka lub zająć się hodowla krewetek pod warunkiem że zasięgniesz wiedzy na ten temat jak pozbędziesz się mmsów z podłoża następnie wyrzucić wszystko prócz roślin . Wtedy dasz normalne podłoże

A ja powiem inaczej: zabijasz ryby. Może takie sformułowanie bardziej uzmysłowi Tobie powagę sytuacji. Ale oczywiście nie wszystko stracone. Jeśli nie chcesz całkowicie rezygnować z akwarium to po przeprowadzeniu kilku(nastu) dużych zmian możesz cieszyć się fajnym, naturalnym i przyjemnym dla oka zbiornikiem :) To większe akwarium da Ci większe pole do popisu, ale z obecnej obsady i tak mógłby zostać tylko bojownik, ale to już zostało powiedziane wcześniej. 

Kilka rad ode mnie:

- oddaj mieczyki, skalary i molinezję (czyli wszystko co jestem w stanie na zdjęciu zauważyć). Bojownik w tych 20-litrach od biedy mógłby zostać

- jeśli zdecydujesz się uruchomić większe akwarium to zalecam zakup większego, wydajniejszego filtra. W tej sytuacji powyższy punkt również obowiązuje z tą różnicą, że będziesz mogła dokupić jeszcze kilka ryb po konsultacji z nami

- wszystkie sztuczne ozdoby oraz muszle, a także większe kamyki (w zasadzie całe podłoże) są do wyrzucenia. Daj najlepiej piasek do piaskownic z marketu budowlanego, bo najłatwiej utrzymać czystość i nie pomniejszy optycznie akwarium. Niektóre ryby nawet wymagają piasku jako podłoża. Musi być go zdecydowanie więcej niż obecnie.

- pamiętaj, że ryby dobiera się pod względem wielkości akwarium, temperatury w jakiej powinny przebywać, a także parametrów wody takich jak pH, GH, KH. W celu zmierzenia parametrów powinnaś kupić specjalne testy wody, zmierzyć i dopiero na tej podstawie kupić ryby.

- ryby produkują szkodliwe związki azotu, dlatego akwarium nie może zostać przerybione, bo będą się truły i może to doprowadzić do ich śmierci

- akwarium świeżo zalane musi dojrzeć. Czyli przez 3-4 pierwsze tygodnie od zalania nie powinno być w nim żywych istot. Wiąże się to z rozkładem związków azotowych na postać nieszkodliwą dla życia i zdrowia istot przebywających w akwarium. Za rozkład tych związków odpowiedzialne są bakterie nitryfikacyjne, które w największym stopniu są nagromadzone w filtrze oraz podłożu. Z tego względu czyszcząc filtr należy pamiętać, aby płukać go tylko i wyłącznie w wodzie odlanej z akwarium. Nigdy w kranówce! 

To kilka rad na początek, aby uzmysłowić Ci najważniejsze rzeczy, to że trzeba nieustannie o akwarium dbać i nigdzie nie ma przypadku. Nad wszystkim trzeba panować, a to też wiąże się z kosztami. Najpierw wiedza - później działania. Mimo wszystko nie zniechęcaj się, bo warto!