Jump to content

Problem z narybkiem

nutka616
 Share

Recommended Posts

Mam narybek gupika, który ma około 2 tygodnie. Wszystko było w porządku i ryby rosły, aż nagle od 3 dni zaczynają umierać :/ wygląda to jakby sklejała im się płetwa ogonowa ( nie faluje normalnie tylko wygląda jak nitka lub szpic na końcu ogona i czasem ma kolor żółty lub lekko brązowy )  ryby zaczynają wolniej pływać, następnie pozostają bez ruchu na powierzchni wody, gdy je dotknę zaczynają machać bocznymi płetwami, ale ostatecznie i tak pływają brzuchem do góry i opadają na dno :/ 

Są oddzielone od dorosłych ryb, nie pierwszy raz mam narybek i nie spotkałam się nigdy z czymś takim...

Proszę o pomoc co to może być ?

Wielkość akwarium?

Filtracja?

Podmiany wody?

Nie są w głównym akwa tylko oddzielone od dorosłych w małym zbiorniku. Nic nie wskazuje na to, że są chore, woda jest przejrzysta, pływają normalnie są bardzo ruchliwe, a to z płetwa dzieje się nagle i wtedy od razu widać, że z daną rybka jest coś nie tak i odstaje od pozostałych...

Czy to możliwe, że to jakaś wada genetyczna ? bo gdy samica je urodziła od razu było pare takich, które już nie żyły, były jakby źle wykształcone. Gdy wzięłam ją z zoologicznego była już w ciąży i urodziła po około tygodniu

Nie rozumiesz pytań, czy celowo unikasz odpowiedzi?

"Sklejanie się" płetw widziałem tylko w przypadku młodych gupików przebywających w przerybionych, przekarmionych, nie filtrowanych, lub zaniedbanych w kwestii podmian wody akwariach. Stąd pytania. Nie podajesz żadnych informacji o warunkach, w jakich trzymasz te ryby - równie dobrze mógłbym wróżyć z fusów co Twoim rybom dolega.

Nie rozumiesz pytań, czy celowo unikasz odpowiedzi?

"Sklejanie się" płetw widziałem tylko w przypadku młodych gupików przebywających w przerybionych, przekarmionych, nie filtrowanych, lub zaniedbanych w kwestii podmian wody akwariach. Stąd pytania. Nie podajesz żadnych informacji o warunkach, w jakich trzymasz te ryby - równie dobrze mógłbym wróżyć z fusów co Twoim rybom dolega.

Napisałam że woda jest dobra,... taką samą mają dorosłe ryby i nic im nie dolega... podmieniam wodę raz w tygodniu i jest czysta

Jaki filtr chcesz włożyć do małego zbiornika na narybek... ? rozumiem ze lepiej przenieść je do głównego akwa z filtrem i włożyć je do kotnika, który ma mniejszy litraż, tak ?

I nie musisz od razu atakować...

Nie atakuję, stwierdzam, co widzę. Skoro nie możesz wsadzić filtra, znaczy, że ryby siedzą w syfie. Przenieś do głównego akwarium, wrzuć rogatka lub moczarkę - uchowają się silniejsze młode, a nie będą chorować. :)

Nie atakuję, stwierdzam, co widzę. Skoro nie możesz wsadzić filtra, znaczy, że ryby siedzą w syfie. Przenieś do głównego akwarium, wrzuć rogatka lub moczarkę - uchowają się silniejsze młode, a nie będą chorować. :)

Ok, dzięki za odpowiedzi :)