Jump to content

[30l] Pytanie o mieszkańców :)

Recommended Posts

Witam :) :rolleyes:

Stawiam dopiero pierwsze kroki w prowadzeniu własnego akwarium i na początek postanowiłam kupić akwarium o pojemności 30 litrów :) Czy bylibyście tak mili i podpowiedzieli mi, jacy mieszkańcy mogą zamieszkać w tym zbiorniku? :) :D

Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka

Przeniosłam temat do odpowiedniego działu. /Luna

Żeby móc Ci zaproponować coś konkretnego najpierw trzeba znać parametry wody - pH, kh, gh.

Do standardowego 30l nadałyby się takie ryby jak drobniczka jednodniówka, drobnotka nadobna, endlerki, ew. niebiański danio perłowy (ryba błędnie nazywana jako rasbora/microrasbora galaxy) albo można zrobić jakieś fajne krewetkarium.

Ale jak już napisałem na początku - znajomość parametrów jest niezbędna do ułożenia odpowiedniej obsady.

Edited by Miniu
  • Like 1

Żeby móc Ci zaproponować coś konkretnego najpierw trzeba znać parametry wody - pH, kh, gh.

Do standardowego 30l nadałyby się takie ryby jak drobniczka jednodniówka, drobnotka nadobna, endlerki, ew. niebiański danio perłowy (ryba błędnie nazywana jako rasbora/microrasbora galaxy) albo można zrobić jakieś fajne krewetkarium.

Ale jak już napisałem na początku - znajomość parametrów jest niezbędna do ułożenia odpowiedniej obsady.

A jak określić te parametry? :(pewnie to głupie pytanie, ale stawiam dopiero pierwsze kroki :)

Można kupić na początek testy w paskach 5w1, ale nie są one dokładne.

Polecam temat: http://forum.superakwarium.pl/topic/43601-testy-wody-wasze-do%C5%9Bwiadczenia-i-opinie/

Powiedz, czy baniak jest już zalany?

Jeżeli tak, poczytaj o cyklu azotowym.

No i pokaż zdjęcie szkiełka ;)

Nie jest jeszcze nawet kupiony :D ale mam już upatrzony :)

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to kup sobie największy zbiornik jaki możesz zmieścić/utrzymać. Mniej kłopotów bo każdy błąd wywala w małych a w większych masz większy marines. Przerabiałem to na własnej skórze:P

Jeżeli woda pozwala to może Gupiki Pawie Oczko? Prezentują się ładnie i są dużo śmielsze i mniej płochliwe niż większość ryb tych rozmiarów i pływają po całym akwarium.

[...]Jeżeli woda pozwala to może Gupiki Pawie Oczko? Prezentują się ładnie i są dużo śmielsze i mniej płochliwe niż większość ryb tych rozmiarów i pływają po całym akwarium.

Według mnie na pawiki akwarium jednak troszkę przymałe - są większe od endlerek. Cytat z naszej encyklopedii:

Minimalna zalecana pojemność zbiornika to 40 litrów dla jednego samca i trzech samic, przy gęstej obsadzie roślinności.