Jump to content

Ledy na 112l

Dunay
 Share

Recommended Posts

Elo, 
Dziś rano padła mi świetlówka w 112l (24w), swoją drogą miała już ponad 2 lata, więc mogła. Chcę teraz zamontować LED. O ile ilość modułów (bo takimi operuję SMD5050) to żaden problem, to barwa. Chodzi mi dokładnie o czerwoną i niebieską, czy dodawać? W tandze 130l mam 4 białe zimne + 2 niebieskie i super to wygląda. Do 112l gdzie jest anubias, kryptokoryna i microsium, myślę nad dodaniem czerwonych tak by powstała lekko fioletowa poświata. Co o tym sądzicie? 

P.S. sorry, że tak chaotycznie napisane, ale mam chwilkę przerwy w pracy i podkusiło mnie o napisanie ;)

Mi bardziej chodzi o to, że gdzieś wyczytałem, że czerwona barwa wpływa na rośliny, czy coś tam. Również niebieska ma swoją funkcję. Teraz nie mogę tego znaleźć ale wiem, że ktoś o tym wspominał.

Jeśli chodzi o barwę światła czerwoną i niebieską to najbardziej odpowiednia dla roślin jest barwa czerwona o długości fali od 650 do 680 nm. Natomiast gdy długość fali osiągnie 700 - 750 nm ( podczerwień ) rośliny akwariowe nie są w stanie już z niego korzystać.

Co do barwy niebieskiej to barwa ta o krótszej długości fali bez problemu przenika przez wodę co pozwala roślinom na swobodne korzystanie z tej barwy.

Chlorofil roślinny absorbuje tylko wybrane zakresy widma w przedziale od fioletu do niebieskiego ( 380 - 480 nanometrów ) oraz od pomarańczowego do czerwonego ( 600 - 680 nm ) A więc z tego wynika że dla roślin najlepsze jest światło produkujące znaczne ilości  światła o niebieskim i czerwonym widmie.

Odnosząc to np: do zwykłych żarówek to wiadomo że przy takim oświetleniu rośliny będą rosły, ale będzie im brakować niebieskiej części widma.

• Like 1