artek Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Witam, Także mam problem z oczkiem skalara. Jest tak od kilku dni. Zauważyłem dziś ślimaki w akwarium. Mógłby ktoś się wypowiedzieć co to i czy jest groźne? Założyłam Ci osobny temat. Każde akwarium jest inne, dlatego nie podpinamy się ze swoimi problemami do cudzych wątków. Wypełnij szablon, bo nie podałeś żadnych informacji o zbiorniku i warunkach w jakich żyje obsada. http://forum.superakwarium.pl/topic/8125-przeczytaj-zanim-za%C5%82o%C5%BCysz-nowy-temat/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted May 22, 2015 Share Posted May 22, 2015 Może to być katarakta. Choroba ta jest wywołana przez larwy przywr diplostomum. Zauważyłem dziś ślimaki w akwarium. Ślimaki są żywicielami pośrednimi tych przywr. Jeśli jest to katarakta to niestety choroba ta jest bardzo trudna do leczenia, a nawet może być i niewyleczalna. U młodych i małych ryb powoduje najczęściej ich śmierć. Natomiast duże ryby mogą z tą chorobą żyć, ale nie będą widzieć na zaatakowane przez te przywry oko czy oczy. Ale dopóki nie opiszesz akwarium według wzoru do którego dostałeś link powyżej, to to jest tylko zgadywanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts