Jump to content

Bojownikarium

Recommended Posts

Witam, chciałbym wystartować z niedużym akwarium (20-25l) przystosowanym pod bojownika. Na chwile obecna jeszcze niczego nie mam i tutaj pojawia sie moje pytanie. Jaki sprzęt wybrac, co będę potrzebował wyłączając rośliny i samego bojka. Mój budżet to +-100zł

Grzałkę z termostatem oraz filtr. Do tak niewielkiego akwarium ( 25 l ) wystarczy filtr wewnętrzny np: któryś z serii aquael fan dobrany odpowiednio do wielkości akwarium. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie filtra kaskadowego ponieważ nie zajmuje o miejsca w tak  niewielkim akwarium.  Akwarium z bojownikiem powinno być przykryte aby zniwelować różnicę temperatur pomiędzy wodą, a powietrzem. Jest to ważne ponieważ bojowniki jako ryby labiryntowe oddychają powietrzem atmosferycznym pobieranym z nad tafli wody. Jeśli powietrze jest znacznie chłodniejsze łatwo może dojść do przeziębienia błędnika u tych ryb.

Poszukaj np. na OLX używanego zestawu, bo z nowym sprzętem chyba w 100zł się nie zmieścisz ;)

Akawarium 40x25x25 - w sieciówce 37zł.

Pokrywa - tutaj się nie orientuję, nigdy pokrywy nie kupowałem. Na allgero już za 50zł z wysyłka LUB Aquael DecoLight ok 60zł + szyba.

Filtr - PatMini ok. 30zł lub jakaś chińska kaskada też ok 30zł. 

Grzałka 25W lub więcej - od 20zł najtańsza.

Podłoże - piach w OBI 10zł za worek 20kg.