Jump to content

Mineralka + dzwon = dobre źródło CO2?

SOP3L
 Share

Recommended Posts

Witam!

Kiedy ostatnio kilkanaście lat temu zajmowałem się akwarystyką, modne było stosowanie gazu z mineralki jako źródło CO2. Czy to dobre źródło CO2 dla roślin do małego akwarium?

Chciałbym tam zastosować dyfuzor DIY taki jak poniżej:

P.S. NIE CHCE LAĆ MINERALKI DO AKWA!!!

Powiem tak:

Podchodzisz poważnie do akwarystyki, w sensie ma to być długoterminowe ?

Jak tak, to zainwestuj w butlę.

Początkowy koszt "spory", ale eksploatacja groszowa, w przeciwieństwie do innych metod. Poza tym masz pełną kontrolę nad ilością dozowanego CO2 i prawie bezobsługową instalację.

Jak najbardziej podchodzę do akwarystyki poważnie i ma być długoterminowo, ale ze względu warunki jakie mam w domu, akwarium (tylko 54l) oraz mało wymagające rośliny, chcę się tylko wspomóc jakimś prostym i tanim źródłem CO2.

Ja powiem tak ja przez 6 lat zajmowania się akwarystyką nie używałem CO2 i rośliny mi rosły normalnie oraz lałem nawozy i miałem świetlówki ze światłem żółtym i do dziś dzień mam problem z wychodzącymi roślinami z akwarium, bo tak mi rosną(chociaż powoli ale rosną). Na CO2 to tylko szybciej rosną i tyle  (kumpel pokazywał efekt).

Jeśli podmienia się woda z kranu a nie RO to CO2 może mieć ogromne znaczenie. Jeśli ktoś posiada bardzo twarda wodę będzie miał problem z przyswajaniem pierwiastków i żeby stanąć na głowie ciężko by było hodować nie które rosliny bez wspomagania CO2. Może kolega ma lepszą wodę w krainie, dlatego wszystko fajnie śmiga.... wtedy kolega może mieć rację ze CO2 nie będzie aż tak decydowało kondycji roślin. Ze swojego doświadczenie jednak wiem ze Z CO2 rosliny lepiej się krzewia, są masywne sze, ogólnie CO2 wybacza sporo błędów w nawozenie. . .

Polecam butlę CO2. Po pierwsze wygoda. Wszystkie inne metody dozowania CO2 w porównaniu z butlą są kłopotliwe. Jedyną wadą butli jest wysoka cena zakupu, jednak traci to na znaczeniu przy długiej perspektywie jej użytkowania.

Stały, regularny dopływ CO2 jaki gwarantuje butla, wpływa bardzo korzystnie na rośliny. Są w zdecydowanie lepszej kondycji niż te same gatunki w akwariach bez butli. Niektóre gatunki bardzo ciężko utrzymać bez CO2, a nawet bywa to niemożliwe. Kolejna zaleta to zdecydowanie mniej problemów z glonami. Trochę pyłu, czasami jakaś nitka, ale porównując to z prowadzeniem zbiornika bez stabilnego CO2 można powiedzieć, że glonów brak.