rdr0 Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Witam. Mam pytanie dotyczące filtracji biologicznej- mianowicie :-1. jaki waszym zdaniem jest najlepszy w sensownej cenie biologiczny wkład do filtra kubełkowego?-2. W jednym ze sklepów internetowych przy wkładzie biologicznym firmy AQUAWILD wyczytałem że w/w wkład należy wymieniać co ok 6 miesięcy - po co ? Czy w ten sposób nie tracimy całej koloni bakterii nitryfikacyjnych ? Proszę o możliwie wyczerpujące odpowiedzi podparte faktami lub własnymi przemyśleniami Link to comment Share on other sites More sharing options...
adam skalar Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Z tego co wiem najlepsza jest ceramika (ja mam filtrus). Wymieniamy ją dopiero jak zaczyna się rozpadać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 1. Bioceramika, torf 2. Wkładów jest kilka warstw, nie wymieniasz wszystkich od razu, wtedy po bakteriach, tylko stopniowo po jednym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rdr0 Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 1. Bioceramika, torf 2. Wkładów jest kilka warstw, nie wymieniasz wszystkich od razu, wtedy po bakteriach, tylko stopniowo po jednym. Czyli rozumiem, że te wkłady się zużywają i trzeba je wymieniać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
daria Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Nie ma bio wkładu, który ci będzie działał wiecznie. W końcu będziesz musiał wymienić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Nie używam nic innego jak tylko gąbki i ceramikę. Ceramikę wymieniam jak zaczyna się kruszyć. Filtry czyszczę jak spada przepływ i tylko wtedy gąbkę. Inaczej filtra nie czyszcze, nie zaglądam do niego nie ma po co. Te 6 miesięcy to po to żeby zarobić, bo jak nie wymieniasz to nie ma zysku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rdr0 Posted November 20, 2014 Author Share Posted November 20, 2014 Nie używam nic innego jak tylko gąbki i ceramikę. Ceramikę wymieniam jak zaczyna się kruszyć. Filtry czyszczę jak spada przepływ i tylko wtedy gąbkę. Inaczej filtra nie czyszcze, nie zaglądam do niego nie ma po co. Te 6 miesięcy to po to żeby zarobić, bo jak nie wymieniasz to nie ma zysku. I to się nazywa wyczerpująca odpowiedź. Uczcie się panowie i panie, A koledze Ban Master bardzo dziękuję i temat uważam za zamknięty ( chyba że ktoś ma coś sensownego do dodania ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted November 20, 2014 Share Posted November 20, 2014 Ten kolega, to Mapet, a nie Ban Master . Temat został wyczerpany/ problem rozwiązany.Zamykam - jeśli chcesz temat kontynuować, coś dodać, nie zgadzasz się z zamknięciem, proszę o kontakt z moderatorem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts