Jump to content

oprawy świetlówkowe z hipermarketu

michal_n
 Share

Recommended Posts

Cześć

Czy ktoś może mnie przekonać do tego że oprawy świetlówkowe akwarystyczne są jakoś wyraźnie lepsze niż hermetyczne oprawy z hipermarketów?

Za oprawę 4x54W wyszła cena grubo ponad 1000 zł. Oczywiście jest ładniejsza itp... ale oprawy świetlówkowe z marketów np 2x80W lub coś w tym stylu można kupić poniżej 100 pln. 

Mogę wiedzieć gdzie jest haczyk? 

Sama estetyka ma dla mnie mniejsze znaczenie ponieważ prawdopodobnie i tak oprawa będzie osłonięta drewnianą obudową. 

Pozdrawiam i dzięki za rady.

Michał 

Wadą oprawy hermetycznej jest to, że klosz ogranicza ilość światła. Oprawy akwarystyczne nie zasłaniają świetlówki. Dość duża jest różnica w cenach świetlówek. Takie o temperaturze barwowej użytkowej są o wiele tańsze niż specjalistyczne. Nawet dosyć popularne 6500K są sporo droższe niż "zwykłe".

W akwarium tylko połączenia elektryczne muszą być szczelne.

Czyli wystarczy kupić "gołe" oprawy, bez tej całej obudowy z pleksi czy z czego to się tam robi, dać ramkę i dobrze zaizolować połączenia elektryczne? No to już całkiem nie rozumiem cen sprzętu akwarystycznego chyba, że te świetlówki stanowią 80% ceny w co wątpię patrząc po cenach samych świetlówek specjalistycznych. Coś mi jednak musi umykać cały czas :) 

Dlatego DIY wychodzi dużo taniej niż kupowane. Akwarystyczne są produkowane w małych seriach i bardziej rzemieślniczo. Marketowe są produkowane masowo w dziesiątkach tysięcy.

Sam design sprzętu specjalistycznego jest o wiele droższy niż firmy posiadającej etatowych projektantów. Cena projektu w małej firmie jest znakomicie większa (na jednostkę wyprodukowaną) niż koncernu. Do tego dochodzi jeszcze fakt, że jest to hobby i wiele osób "życzy" sobie coś wyjątkowego za co chce zapłacić i to niekoniecznie mało.

Najprościej to zdobyć belkę (jakiś profil), do którego mocujesz hermetycznie świetlówki (oprawki) a statecznik dajesz poza zasięgiem wody lub tak go instalujesz, że nie ma prawa mieć z nią kontaktu (nawet jak wpadnie do akwarium).