ibrachim12 Posted October 26, 2014 Share Posted October 26, 2014 (edited) Chciałbym nawozić tylko willow moss, mikrozoria i bolbitis. Kulek gt do akwarium nie dawałem. Myślę że rośliny tak dobrze mi rosną dzięki temu że dna w ogóle nie odmulam, po prostu na dnie akwa. zbierają się kupy itp. i rośliny to wykorzystują. Ale willow moss, mikrozoria i bolbitis są bardziej wymagające i im to nie wystarcza. Myślałem żeby dać nad nimi dodatkowe oświetlenie ale nie wiem jak mogło by to wyglądać. Jest jakieś nawożenie ”obszarowe” oprócz kulek gt? A nie chciał bym nawozić wszystkich roślin bo musiał bym robić przycinkę co 2 dni (teraz robię ok. 2 razy na tydzień). Opis akwarium: 1. Litraż zbiornika. - 60l 2. Kiedy został założony / czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb. - Akwa zakładałem 2 lata temu ale zepsułem dojrzewanie i zresetowałem akwarium jakiś rok temu już z 3 tygodniowym dojrzewaniem.3. Rodzaj i model filtra / czy jest włączony cały czas. -Aquael fan 1 plus 24h na dobę. 4. Ilość i rodzaj roślin. - echinodorus, nóżaniec, cabomba, rogatek, ludwigia, christmas moss, willow moss, mikrozoria (nie wiem dokładnie jakie), bolbitis, lotosy tygrysie, gałęzatka, cryptocoryne balansae, nie wiem jak nazywa się reszta moich roślin. 5. Inne sprzęty: co2, napowietrzanie, grzałka itp. - grzałka 50w, oświetlenie- świetlówka 15w, co2 nie mam. 6. Parametry wody ph - 7,6, kh - 5, gh - 10 7. Temperatura w zbiorniku - ok. 25*C8. Jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody - jak woda wyparuje to dolewam nową, odmulanie - już bardzo dawno nie robiłem i uważam że nie jest konieczne, czyszczenie filtra - jak woda zaczyna słabiej lecieć to czyszczę Dekoracje - 2 spreparowane korzenie Podłoże - żwirek akwariowy Tutaj są rośliny które chciałbym nawozić: Edited October 26, 2014 by ibrachim12 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ahr Posted October 29, 2014 Share Posted October 29, 2014 Chyba ciężko będzie nawozić "punktowo" słup wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts