w666p Posted September 7, 2014 Share Posted September 7, 2014 Witam wszystkich Jestem nowy na forum, i liczę na pomoc doświadczonych.Prolog:Ostatnio zabrałem swoją lubą do ZOO, gdzie zachwycała się akwariami, tym samym obudziła moje uśpione hobby zapragnęła mieć jakieś więc do rzeczy:dysponuje swoim akwarium z dawnych czasów wraz z całym wyposażeniem, [panoramiczne, około 60L, podstawa 60x30, h30 +/- bo stoi na strychu ] to na start, jak wszystko pójdzie dobrze w krótkim czasie zastąpi je jakieś z przedziału 200-500Lchciałbym je urządzić w minimalistycznym stylu, biały piasek kwarcowy i sporo białego łupka - bez roślin, EWENTUALNIE minimalna ilość wiem że pojemność nie rozpieszcza no ale...żeby było ciekawiej wymarzyłem sobie czarną obsadę co przysparza mi problemów 1. Skalary (czarne oczywiście) - odpadają, nie ta pojemność, brak roślin2. Molinezje- przy słabo "zalesionym" zbiorniku mogą się źle czuć- teza oparta o intuicję3. teleskopy- jakoś mi się nie podobają4. czarne gupiki- całe czarne trudne do dostania (pewnie przez bliższe bądź dalsze pokrzyżowanie z molinezjami)5. czarny kirysek- ok, ale chciałbym coś jeszczeprosiłbym o jakieś sugestie co do obsady? nie ukrywam, że wolałbym z 5-6 zauważalnych ryb niż totalny misz-masz bez ładu i składudziękuje za wszelkie porady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted September 7, 2014 Share Posted September 7, 2014 Jeśli chcesz akwarium bez roślin to do tego litrażu możesz pomyśleć o zrobieniu tanganiki z muszlowcami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
w666p Posted September 7, 2014 Author Share Posted September 7, 2014 dziękuje za szybką odpowiedź jakoś średnio przemawiają do mnie muszle w słodkowodnym zbiorniku, nie mówię nie, może się przekonam... zobaczymy jak się sprawa rozwinie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts