Jump to content

Co do pielęgniczki Ramireza, ławica - 112l

ewa89
 Share

Recommended Posts

Witam, jak w tytule ;) Co poza neonami Innesa może pływać z Ramirezami? Nie chcę neonków bo mam jasno oświetlone akwarium (0,75W/l), a one tego nie lubią. Nie musi być biotop Ameryki Pd, chociaż wolałabym żeby Remirezy zachowywały się jak najbardziej "naturalnie". Jeżeli chodzi o parametry wody - dostosuję się do każdych, posiadam filtr RO i mieszam wodę przepuszczoną przez filtr z kranówą. Chwilowo nie jestem w domu, więc nie zmierzę parametrów, ale wodę w zbiorniku mam miękką. Do tej pory w 112l było krewetkarium, ale krewety mi się znudziły ;) więc je powydawałam, zbiornik stoi zalany z jedną rośliną, czekam na dostawę reszty roślin żeby obsadzić go od nowa zmieniając zupełnie aranżację. W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie - czy Ramirezy potrzebują plaży? Tylko Ramirezy, innych ryb które ewentualnie mogą wymagać piasku nie chcę, żadnych przydennych :) I ile Ramirez  do 112l - 1+2? Czy parkę?

Zapomniałam dodać, temperatura w zbiorniku to 26 stopni, pokrywa mi dogrzewa akwarium.

Edited by ewa89

Na początek zmniejszyć dla ryb czy dla roślin? ;) Jeżeli zmniejszać ze względu na glony to nie ma obaw, bo akwarium ma już prawie rok, jest dojrzałe, woda będzie ta sama, podłoże, filtr też, tylko rośliny nowe i będzie ich dużo więc luz ;)

Na początek zmniejszyć dla ryb czy dla roślin? ;)

A chcesz mieć akwarium z samymi roślinami, czy chcesz aby tam pływały także ryby. Dla ryb takie oświetlenie jest zdecydowanie za duże, Nawet dla roślin przy akwarium płytszym niż 50 cm 0,5 W/L jest wystarczające. A poza tym rośliny także mają swoje wymagania co do oświetlenia. Nie wszystkie lubią mocne światło.

Edited by splend

W sumie racja, zbiornik jest niski, jeszcze dochodzi do tego podłoże, z tyłu jest koło 8cm, z przodu z 5. Tylko że mogę włączyć albo 2x18, albo 2x24 - a 2x24 to 0,43W/l - chyba trochę mało dla roślin które chcę mieć :/ Więc inaczej - czy są jakieś ryby którym nie będzie przeszkadzało mocniejsze światło?