nick1234 Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 Witam, aktualnie w swoich 112 litrach mam bimbrownię z dyfuzorem ze strzykawki i kostki lipowej. Średnio się to u mnie zprawdza bo raz, że ta kostka lipowa tak jakoś sczerniała, zachodzi jakimś nalotem i się po prostu przytyka to jeszcze (co najgorsze) hałasuje, a ja bardzo cenię sobie spokój i mam praktycznie bezgłośne akwarium więc to bzyczenie/syczenie doprowadza mnie do szału. Czy są jakieś dyfuzory które sprawdziły by się na takiej domowej bimbrowni i jednocześnie są bezgłośne? Myślałam o czym takim: http://allegro.pl/nano-dyfuzor-co2-20-mm-promocja-wroclaw-i4459463302.html Co sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
darekbart Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 Z tego co się orientuje, to takie dyfuzory ze spiekiem ceramicznym słabo się nadają do bimbrowni,lepiej się sprawdzają pod butlą wysokociśnieniową,gdyż taki dyfuzor potrzebuje ciśnienia, żeby przecisnąć gaz przez spiek,być może się mylę. Pomyśl lepiej nad reaktorem narurowym, myślę że było by to lepsze rozwiązanie Twojego problemu. Być może taki reaktor ktoś już stosował przy bimbrowni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moje Akwarium ;-) Posted August 13, 2014 Share Posted August 13, 2014 Kostki lipowe już tak mają w swojej naturze że czernieją @darekbart dobrze mówi. Taki reaktor dobrze się sprawdzał w bimbrowni. Przynajmniej u mnie A oczyszczalnię bimbrowni masz? I czy wymieniasz w niej wodę? Bo u mnie też zatykało, jak miałem brudną wodę w oczyszczalni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nick1234 Posted August 13, 2014 Author Share Posted August 13, 2014 Oczyszczalnia to rozumiem ta mała butelka z wodą? Ja na to filtr mówię Mam i wodę wymieniam co 2 tygodnie przy okazji wymiany zacieru. Kostka lipowa dobrze rozpyla i sprawdza się ale to syczenie/bzyczenie mnie do szału doprowadza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts