KUBKENS Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 Witam. Posiadam akwarium standardowe 112l. Parametry 12 KH, 8 GH, PH 7,5. Na razie w akwa pływają 3 platki (Xiphophorus maculatus), 5 żałobniczek (Gymnocorymbus ternetzi), 4 kiryski pstre i zbrojnik niebieski. Chciałbym uporządkować obsade. Nie chodzi mi o konkretny biotop. Zamiast platek, które mam gdzie oddać w przypadku zmiany chciałbym wprowadzić jakąś parke lub harem . Co sądzicie o Wielkopłetwach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 Wielkopłetwy to bardzo ciekawe, fajne i łatwe w hodowli ryby. Niestety ryby te bywają ( szczególnie samce ) dość agresywne i łączenie ich z innymi rybami bywa ryzykowne. Choć czasami zdarzają się osobniki łagodniejsze. Mam znajomego który trzyma te ryby w akwarium ogólnym i jak dotąd nie zaobserwował jakiś szczególnie agresywnych zachowań wobec innych mieszkańców akwarium. Jednak wpuszczanie wielkopłetwów do akwarium ogólnego jest zawsze loterią bo tak naprawdę nie wiadomo na jaką rybę się trafi. Ja bym Ci polecił zrobienie akwarium jednogatunkowego właśnie z wielkopłetwami. Są to jak już napisałem wyżej ciekawe i fajne ryby, a w dobrych warunkach chętnie przystępują do tarła. Sam kilka lat temu miałem w osobnym akwarium parę tych ryb z których dochowałem się całkiem sporo narybku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KUBKENS Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 Typowego jednogatunkowego nie chce. Zastanawiam się jeszcze nad haremem bojownika razem z tą obsadą . Co o tym sądzisz ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted August 2, 2014 Share Posted August 2, 2014 Skoro nie chcesz jednogatunkowego to ja osobiście do tej obsady 5 żałobniczek (Gymnocorymbus ternetzi), 4 kiryski pstre i zbrojnik niebieski wybrałbym bojowniki zamiast wielkopłetwów. Z tym że dla żałobniczek pH wody nie powinno być wyższe niż 7, a więc tu to pH należałoby nieco zbić. No i oczywiście dla kirysków piach jako podłoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KUBKENS Posted August 2, 2014 Author Share Posted August 2, 2014 PH zbije na pewno. Czyli postanowione. Piach dla kirysków jest. Na forum jest temat z moim akwarium więc jak chcesz to zobacz. Niebawem będzie więcej roślin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts