break456 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Siemanko, ostatnio dostałem 2 kamienie wapienne(z rafy koralowej tak jak by) wielkości pieści, i o to są pytania:1) jak go spreparować?2) jak sprawdzić Ph bez testów?(czy wg się da:D) Tata spytał się mnie czy nie che akwa podobnego do słupa(wysokość około 60, szerokość i długość jakieś 30)Co w takim mogę trzymać wg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ibrachim12 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Tata spytał się mnie czy nie che akwa podobnego do słupa(wysokość około 60, szerokość i długość jakieś 30) Co w takim mogę trzymać wg? Wg. mnie takie akwarium byłoby strasznie nie wygodne. W takim akwa. ledwo do dna sięgniesz ręką (będziesz miał duże kłopoty z sadzeniem roślin. Z tego co wiem ph nie da się sprawdzić bez testów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
break456 Posted July 25, 2014 Author Share Posted July 25, 2014 Wg. mnie takie akwarium byłoby strasznie nie wygodne. W takim akwa. ledwo do dna sięgniesz ręką (będziesz miał duże kłopoty z sadzeniem roślin Też tak mi się wydaje że by było nie wygodne, a może mu chodziło o 6-ścio kątne tylko ja go źle zrozumiałem:D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 1. Kamienie wapienne nie nadają się do każdego typu akwarium - podnoszą pH, dlatego są dość powszechne w akwariach z pyszczakami. 2. Przed włożeniem ich do akwarium wystarczy je porządnie wyszorować dość twardą szczotką (ja osobiście używam szczotki do mycia naczyń) i chwilkę pogotować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
break456 Posted July 26, 2014 Author Share Posted July 26, 2014 Dzięki Miniu za odp... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
king1000 Posted July 26, 2014 Share Posted July 26, 2014 Jeśli chcesz sprawdzić ph jednorazowo to obdzwoń kilka sklepów w swojej okolicy i popytaj w którymś może robią. Ja w zaprzyjaźnionym sklepie (jak nie miałem testów) płaciłem 5PLN za test. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
break456 Posted July 27, 2014 Author Share Posted July 27, 2014 king1000 nie chce sprawdzać ph tylko się pytam czy bez testów się da jakoś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapet Posted July 27, 2014 Share Posted July 27, 2014 Możesz spróbować palcem, im mniejsze pH tym mocniejszy kwas, tylko odczyt może Ci sfałszować wynik. A tak serio, to da się bez testów to spawdzić, pH-metr-em. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts