attack89 Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Mam taki problem. Na osiedlu wymieniali rury jakiś tydzień temu. Od tej pory woda tak cuchnie, że się nawet jej pić nie da. Zapach nafty, kolor normlany, czysty. Jaką najlepiej użyć wodę do podmiany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Miniu Posted July 24, 2014 Share Posted July 24, 2014 Według mnie najlepszym wyjściem z zaistniałej sytuacji będzie woda demineralizowana z dodatkiem jakiegoś mineralizatora, na przykład hydro mineral z aqua artu. Woda mineralna i źródlana ze sklepu nadaje się jedynie do picia - sam to testowałem i niestety później żałowałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Limak86 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Poszukaj gdzieś w okolicy źródła wody RO, często sklepy akwarystyczne taką mają. Ja bym takiej użył, ostatecznie demineralki. Ktoś kiedyś wspominał o podmianie wody po jakiejś tam dłuższej naprawie w rurach i źle się to skończyło, więc słusznie jest używać przynajmniej przez jakiś czas jakiejś wody kupnej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted July 25, 2014 Share Posted July 25, 2014 Mineralna odpada, zdecydowanie. Czy zastosujesz RO czy demineralizowaną/destylowaną bez różnicy. Grunt żeby przy wlewaniu jej do baniaka, miała odpowiednie parametry dla mieszkańców. Ph, Gh i Kh. Zbyt duży skok tych wartości nie wpłynie korzystnie na obsadę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
attack89 Posted July 30, 2014 Author Share Posted July 30, 2014 Kupiłem filtr RO i mam sprawę rozwiązaną. Woda w kranie nadal jak nafta. Przepuszczona przez filtr nie ma zapachu i wszystkie parametry zerowe. Muszę dodawać więcej nawozów gdyż zauważyłem braki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts