Jump to content

Pomoc przy określeniu litrażu

Bialy221989
 Share

Recommended Posts

Pilnie potrzebuje pomocy, przy określeniu litrażu mojego akwarium ponieważ, jest nietypowej budowy i nie porafie na żadnej stronie zadnym kalkulatorem obliczyć jego pojemności-nie ma opcji z takim wzorem.

+/- 25kg (ok 8cm) piasku

4 korzenie  ok 3 kg

4cm do tafli wody

dołączam wzor

post-14804-0-02134500-1397908475_thumb.jpg

Mi wyszło 181L

Mój umysł do ścisłych nie należy i obliczyłem to zapewne idiotycznym sposobem. Mimo wszystko podzielę się nim.

Podzieliłem to na 4 bryły.

Potem to co jest zaznaczone na zielone to obliczyłem standardowym wzorem na objętość prostopadłościanu.
To co na niebiesko i czerwono- wzorem na objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego.

Myślę, że wyszło względnie dobrze :D

post-712-0-06981300-1397912256_thumb.jpg

Pley to jest bez sensu bo masz 3 pola do policzenia i jeszcze musisz obliczać długości przyprostokątnych i właśnie tutaj się zrodziła pewnie niedokładność Twoich obliczeń :P Wystarczy obliczyć pole kwadratu o boku 73 cm i od niego odjąć pole trójkąta prostokątnego równoramiennego o długości przyprostokątnej 60cm. 176,45l to dokładny wynik.

1kg piasku nie jest równy 1l wody. Poza tym jak nasypiesz do słoika do pełna piachu to jeszcze spokojnie możesz tam nalać wody.