sp1k3 Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 Cześć!Dziś postanowiłem dokupić krewetki Amano, przynoszę, wrzucam worek do akwarium do aklimatyzacji, patrzę i nie wierzę własnym oczom! Kupiłem krewetkę, która nosi jajeczka : )))) Ogromnie fajnie uczucie mnie ogarnęło. Niestety nie mam drugiego zbiornika, planuje zakup kotnika lub jakąś małą 25-tkę szybko na tablicy używaną czy cokolwiek. Wiem, że trzeba zasolić wodę po wylęgu. Moje pytanie jest takie, czy jest sens próbować rozmnożyć to fajne zwierzątko? Czy w ogóle jest to możliwe? Akwarium mam niedługo, nie całe 2 miesiące. Nie ukrywam, że mam ogromną chęć "pomocy" w wydaniu na świat małych. Jakieś rady? Wskazówki? Proszę o obszerne odpowiedzi, co z tym teraz robić :razz: Potrzebuje wsparcia, więc pytam Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemo7 Posted April 10, 2014 Share Posted April 10, 2014 (edited) Na pewno będziesz musiał przygotować drugi zbiornik. Po przerzuceniu maluchów do kotnika masz maksymalnie 8 dni żeby zasolić wodę, dłużej w słodkiej nie przeżyją. Zasalać musisz stopniowo nawet przez 2 - 3 dni i solą taką jak do akwarystyki morskiej. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale JBL podobno taką sól ma w swojej ofercie. Ciężko ci będzie wycelować w optymalne zasolenie. Będziesz musiał poprosić kogoś o przygotowanie takiej wody lub kupić salimetr. Karmić możesz np. drożdżami kucharskimi, ale najlepiej dwa rodzaje pokarmu na zmianę. Woda musi być dobrze napowietrzona. Po około miesiącu przeobrażą się w dorosłego osobnika i wtedy możesz je przenieść z powrotem do ogólnego. Podobno przed przeobrażeniem mają różowawy kolor. Najlepiej poszukaj po forach o krewetkach karłowatych. To tak ogólnie musisz poszukać bardziej szczegółowych informacji, mam nadzieje że niczego nie pomyliłem. Jak uda ci się odchować to chętnie coś odkupię jeżeli jesteś z okolić Katowic. Edited April 11, 2014 by Nemo7 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pinakolada Posted April 12, 2014 Share Posted April 12, 2014 Możesz próbować, ale musisz wiedzieć że jest to bardzo ciężkie. Większości osób się to nie udaje i larwy i tak nie przeżywają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts