Marhyl Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 WitamChciałbym zapytać czy te parametry są wporządku dla neonów Inessa, zbrojników niebieskich, kiryski pand, gurami mozaikowy i pielęgnica Ramirezat- 25.5 CCl2 - 0pH- 6,8-7,2kH- 6Gh >7No2 0.5No3 25Woda zalana w niedziele i dziś te parametry zmierzyłem, żwirek czarny aquanature, korzeń rośliny wysokie anubiasy, kilka niskich, napowietrzacz JBL a400 , filtr JBL greenline e1501 z wkładami: JBL kulki micromec, BIO PO4, Multi-zeolite i gąbki.Po jakim czasie mogę wpuścić rybki czy w niedziele mogę wpuścić pierwszych mieszkańców ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy102 Posted March 27, 2014 Share Posted March 27, 2014 (edited) Po jakim czasie mogę wpuścić rybki czy w niedziele mogę wpuścić pierwszych mieszkańców ??? Jak akwarium dojrzeje. Poczytaj o cyklu azotowym i dojrzewaniu zbiorników. Na razie w wodzie masz zabójczy poziom azotynów dla jakichkolwiek mieszkańców. Jakiej wielkości masz baniak? Co do obsady. Na dnie nie masz piachu, więc Pielęgniczki i Kiryski odpadają. Staraj się dobierać gatunki ryb z jednego biotopu, wtedy łatwiej zgrać parametry. Edited March 27, 2014 by andy102 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marhyl Posted March 27, 2014 Author Share Posted March 27, 2014 240L 120X40X5O PROFILOWANE Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted March 29, 2014 Share Posted March 29, 2014 Chciałbym zapytać czy te parametry są wporządku dla neonów Inessa, zbrojników niebieskich, kiryski pand, gurami mozaikowy i pielęgnica Ramireza t- 25.5 C Cl2 - 0 pH- 6,8-7,2 kH- 6 Gh >7 No2 0.5 No3 25 Niestety wszystkie te ryby nie powinny się znaleźć w jednym akwarium ponieważ preferują one różne parametry wody i różną temperaturę. Do tej temperatury którą podałeś na pewno nie pasuje neon innesa, on woli chłodniejszą wodę. Pielęgniczka ramireza woli wode nieco kwaśną ( podobnie jak neon ) i w tym przypadku pH nie powinno przekraczać 7. Z tym że z kolei pielęgnczka ramireza woli wodę nieco cieplejszą niż neon i tutaj te 25 stopni byłoby jak najbardziej odpowiednie. Co do pozostałych ryb ph i GH są o dpowiednie tylko znów pojawia sie problem z temperaturą ponieważ Gurami mozaikowy jest rybą zdecydowanie ciepłolubną, Po jakim czasie mogę wpuścić rybki czy w niedziele mogę wpuścić pierwszych mieszkańców ??? Rybki można wpuścić dopiero wtedy kiedy zamknie sie cykl azotowy w akwarium. Jak narazie masz za wysokie NO2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts