Jump to content

Parametry wody

Marhyl
 Share

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zapytać czy te parametry są wporządku dla neonów Inessa, zbrojników niebieskich, kiryski pand, gurami mozaikowy i pielęgnica Ramireza

t- 25.5 C
Cl2 - 0
pH- 6,8-7,2
kH- 6
Gh >7
No2 0.5
No3 25

Woda zalana w niedziele i dziś te parametry zmierzyłem, żwirek czarny aquanature, korzeń rośliny wysokie anubiasy, kilka niskich, napowietrzacz JBL a400 , filtr JBL greenline e1501 z wkładami: JBL kulki micromec, BIO PO4, Multi-zeolite i gąbki.

Po jakim czasie mogę wpuścić rybki czy w niedziele mogę wpuścić pierwszych mieszkańców ???

Po jakim czasie mogę wpuścić rybki czy w niedziele mogę wpuścić pierwszych mieszkańców ???

Jak akwarium dojrzeje. Poczytaj o cyklu azotowym i dojrzewaniu zbiorników. Na razie w wodzie masz zabójczy poziom azotynów dla jakichkolwiek mieszkańców.

Jakiej wielkości masz baniak?

Co do obsady. Na dnie nie masz piachu, więc Pielęgniczki i Kiryski odpadają.

Staraj się dobierać gatunki ryb z jednego biotopu, wtedy łatwiej zgrać parametry.

Edited by andy102

Chciałbym zapytać czy te parametry są wporządku dla neonów Inessa, zbrojników niebieskich, kiryski pand, gurami mozaikowy i pielęgnica Ramireza t- 25.5 C Cl2 - 0 pH- 6,8-7,2 kH- 6 Gh >7 No2 0.5 No3 25
Niestety wszystkie te ryby nie powinny się znaleźć w jednym akwarium ponieważ preferują one różne parametry wody i różną temperaturę. Do tej temperatury którą podałeś na pewno nie pasuje neon innesa, on woli chłodniejszą wodę. Pielęgniczka ramireza woli wode nieco kwaśną ( podobnie jak neon ) i w tym przypadku pH nie powinno przekraczać 7. Z tym że z kolei pielęgnczka ramireza woli wodę nieco cieplejszą niż neon i tutaj te 25 stopni byłoby jak najbardziej odpowiednie. Co do pozostałych ryb ph i GH są o dpowiednie tylko znów pojawia sie problem z temperaturą ponieważ Gurami mozaikowy jest rybą zdecydowanie ciepłolubną,

Rybki można wpuścić dopiero wtedy kiedy zamknie sie cykl azotowy w akwarium. Jak narazie masz za wysokie NO2.