Jump to content

obsada akwarium 45l

matibu
 Share

Recommended Posts

Hej witam wszystkich chodzi mi o obsadę czy taka pasuje waszym zdaniem czy nie za dużo na taki litraż. 

bystrzyk amandy x9

neon simulans x5

razbora hengela x15 

żabka x1 

krewetka red cherry x4

chciałem zamienić 5 razbor na simulansy bo mam ich trochę mało 

pojawił mi się problem z zielenicami, już powoli wraca do normy a zastanawiam się czy coś pomoże algorem tak dla uzupełnienie bo mam lekko mętną wodę. do tej pory tylko naturalne sposoby podmiany przyciemnienie i ograniczenie karmienia.

mam 45 l akwarium już od roku pracuje. oświetlenie 3x 865 15W, bimbrownia co2. nawóz easycarbo i profito, filtr wewnętrzny aquaszut 550 turbo wymieniłem pojemnik z włókniną  na gąbkę.  

Krzysiek1702 ma rację, w tym akwarium może być tylko jedna ławica. Przedstawiona przez Ciebie propozycja daje w przeliczeniu jedną rybę na około 1,5 litra wody, a to jest za mało nawet jak dla tak niewielkich rybek. Ja proponuję zostać przy jednym gatunku ławicowym ( w zależności jakie będą parametry wody ) i do tego krewetki.

A światło rzeczywiście jest zdecydowanie za mocne i tutaj należy to jak najprędzej zmienić.

ok a z tym światłem to kierowałem się regułą  1W/litr, chciałem żeby roślinki szybciej rosły i dlatego mam też bimbrownie. a ile rybek  ta ławica musi mieć dla 45l ?  czy  30 rybek max  mogę np po 15 simulansów i razbor one mi się strasznie podobają. '

świecę 8h/dziennie od 13-21

ile dwie mogą być te świetlówki będzie 30W/ akwarium czyli 0,66W/litr

Edited by matibu