matibu Posted March 23, 2014 Share Posted March 23, 2014 Hej witam wszystkich chodzi mi o obsadę czy taka pasuje waszym zdaniem czy nie za dużo na taki litraż. bystrzyk amandy x9 neon simulans x5 razbora hengela x15 żabka x1 krewetka red cherry x4 chciałem zamienić 5 razbor na simulansy bo mam ich trochę mało pojawił mi się problem z zielenicami, już powoli wraca do normy a zastanawiam się czy coś pomoże algorem tak dla uzupełnienie bo mam lekko mętną wodę. do tej pory tylko naturalne sposoby podmiany przyciemnienie i ograniczenie karmienia. mam 45 l akwarium już od roku pracuje. oświetlenie 3x 865 15W, bimbrownia co2. nawóz easycarbo i profito, filtr wewnętrzny aquaszut 550 turbo wymieniłem pojemnik z włókniną na gąbkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 23, 2014 Share Posted March 23, 2014 (edited) W takim akwarium tylko 1 ławica może być. Nie rzuca Ci sie w oczy zupa rybna? Masz 3x15W? W takim solarium nie powinny byc ryby. Edited March 23, 2014 by Krzysiek1702 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted March 23, 2014 Share Posted March 23, 2014 Krzysiek1702 ma rację, w tym akwarium może być tylko jedna ławica. Przedstawiona przez Ciebie propozycja daje w przeliczeniu jedną rybę na około 1,5 litra wody, a to jest za mało nawet jak dla tak niewielkich rybek. Ja proponuję zostać przy jednym gatunku ławicowym ( w zależności jakie będą parametry wody ) i do tego krewetki. A światło rzeczywiście jest zdecydowanie za mocne i tutaj należy to jak najprędzej zmienić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matibu Posted March 23, 2014 Author Share Posted March 23, 2014 (edited) ok a z tym światłem to kierowałem się regułą 1W/litr, chciałem żeby roślinki szybciej rosły i dlatego mam też bimbrownie. a ile rybek ta ławica musi mieć dla 45l ? czy 30 rybek max mogę np po 15 simulansów i razbor one mi się strasznie podobają. ' świecę 8h/dziennie od 13-21 ile dwie mogą być te świetlówki będzie 30W/ akwarium czyli 0,66W/litr Edited March 23, 2014 by matibu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 23, 2014 Share Posted March 23, 2014 Za dużo... Jedna ławica 10-12szt było by ok. 0,5W/l to za dużo dla ryb. Jakie masz rośliny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
splend Posted March 23, 2014 Share Posted March 23, 2014 Przedstawione przez Ciebie rybki nie osiągają za dużych rozmiarów, a więc myślę około 10 ryb było by OK, no i oczywiście do tego jeszcze wspomniane przez Ciebie krewetki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matibu Posted March 23, 2014 Author Share Posted March 23, 2014 a z tym algorem co myślicie i jeszcze w filtrze mam pięć stopni mam na najmniejszym ledwo rusza wodę a jak dam na największy to mam wir jak ustawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek1702 Posted March 23, 2014 Share Posted March 23, 2014 Jaki filtr? Będzie prościej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
matibu Posted March 23, 2014 Author Share Posted March 23, 2014 (edited) pisałem na początku aquaszut 550 turbo wymieniłem pojemnik z włókniną na gąbkę. Pisownia! O filtrację zapytaj w odpowiednim dziale. Edited March 23, 2014 by nemo130 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts